Jeśli macie mieć imprezę np. karnawałową i chcecie przygotować coś słodkiego na deser dla gości to zachęcam do zrobienia saszetek z ciasta francuskiego z owocami – moje były z kawałkami jabłek i suszoną żurawiną.
Nie wymaga to ani specjalnych umiejętności ani też zbyt dużo czasu na przygotowanie. Gotowe ciasto francuskie nadziewamy owocami, składamy jak nam się podoba – ja zwinęłam w saszetkę, smarujemy jajkiem i pieczemy.
Składniki
Opakowanie ciasta francuskiego,
Jabłka – około 3 sztuki,
Żurawina,
1 jajko,
Wykonanie
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe ćwiartki. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy, kroimy z niego kwadraty ( dość duże). Na każdy kwadrat nakładamy kawałki jabłek, żurawinę i zwijamy w saszetkę. Układamy ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
W misce wybijamy jajko i roztrzepujemy widelcem. Każdą saszetkę smarujemy jajkiem.
Piekarnik włączmy na funkcję z nawiewem. Ciasteczka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Robiłam podobne, z samym jabłkiem. 🙂
Zapewne były dobre 🙂 nie trzeba cukru dodawać, z samym jabłkiem też dobre 🙂
Z chęcią bym je teraz schrupał 🙂
No niestety ale nie ma nawet okruszków. Ale można samemu upiec – bardzo proste 🙂
Proste, a jakie pyszne 🙂
Tak, proste i pyszne. Pozdrawiam 🙂