Sandacz to pyszna, delikatna, biała ryba – można powiedzieć, że to rarytas dla wszystkich smakoszy ryb. Jest to moja ulubiona ryba. Jest dobra zarówno smażona na patelni jak też pieczona w piekarniku.
Jeśli lubicie smażoną rybę w panierce, to tym razem proponuję przygotować trochę inną panierkę – z pestek dyni. Zachęcam do wypróbowania takiej panierki bo wprowadzi sporo urozmaicenia do smażonej ryby i będzie bardzo zdrowa. Zapewniam, że jest pyszna.
My lubimy smażoną rybę z frytkami lub zwykłymi ziemniakami i koniecznie z surówką z kiszonej kapusty.
Składniki:
Filety z sandacza 4 – 5 sztuk,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
4-5 łyżek pestek dyni,
1 łyżka bułki tartej,
Sól ,biały pieprz,
Sok z ½ cytryn,
Olej do smażenia
Wykonanie
Filety z sandacza czyścimy z ości, myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Olej rozgrzewamy na patelni. W międzyczasie mieszamy w misce pestki dyni z bułką tartą, następnie rozbijamy w miseczce jajko ( możemy dodać trochę mleka do jajka) i maczamy filet w jajku a na koniec w obtaczamy w pestkach dyni. Na rozgrzany olej dajemy filety z sandacza w panierce z pestek dyni i smażymy na średnim ogniu około 2 minut z każdej strony.
Jaki świetny pomysł na panierkę! Jutro wykorzystam 🙂