Czerwiec to miesiąc gdzie mamy dużo świeżych i młodych warzyw. Są już polskie, młode ziemniaki, ogórki, cebula a szparagi w zasadzie są już przy końcówce. To też idealny czas na grillowanie w ogrodzie, na działce.
Mam dzisiaj pyszną i prostą sałatkę, idealną do grillowanych mięs, warzyw, kaszanek, kiełbas… Co tam lubimy. Jest prosta i szybka do zrobienia a zarazem doskonale smakuje z grillowanymi smaczkami.
Składniki:
Około 5 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Czerwona cebula,
4 ogórki małosolne,
Ocet jabłkowy,
3-4 łyżki majonezu,
100 g śmietany 18%,
Pęczek zielonych szparagów,
Świeży koperek,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy dokładnie. Ja szoruje je szczotką. Następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie były rozgotowane. Odcedzamy i studzimy. Mogą być gotowane z poprzedniego dnia .
Odrywamy twarde części z zielonych szparagów i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Studzimy.
Ziemniaki, ogórki małosolne kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plastry szparagi, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Skrapiamy octem jabłkowym.
W misce mieszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do warzyw, mieszamy. Dodajemy dość dużo pokrojonego drobno, świeżego koperku i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Mieszamy całość i podajemy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz