Sałatka ze szparagami, młodymi ziemniakami i małosolnym ogórkiem

Czerwiec to miesiąc gdzie mamy dużo  świeżych i młodych warzyw. Są już polskie, młode ziemniaki, ogórki, cebula a szparagi w zasadzie są już przy końcówce. To też idealny czas na grillowanie w ogrodzie, na działce.
Mam dzisiaj pyszną i prostą sałatkę, idealną do grillowanych mięs, warzyw, kaszanek, kiełbas… Co tam lubimy. Jest prosta i szybka do zrobienia a zarazem doskonale smakuje z grillowanymi smaczkami.


Składniki:

Około 5 młodych ziemniaków ugotowanych w mundurkach

Czerwona cebula,

4 ogórki małosolne,

Ocet jabłkowy,

3-4 łyżki majonezu,

100 g śmietany 18%,

Pęczek zielonych szparagów,

Świeży koperek,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy dokładnie. Ja szoruje je szczotką. Następnie gotujemy w osolonej wodzie tak aby nie były rozgotowane. Odcedzamy i studzimy. Mogą być gotowane z poprzedniego dnia .
Odrywamy twarde części z zielonych szparagów i gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Studzimy.

Ziemniaki, ogórki małosolne  kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone w plastry szparagi, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Skrapiamy octem jabłkowym.

W misce mieszamy majonez ze śmietaną, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy do warzyw, mieszamy. Dodajemy dość dużo pokrojonego drobno, świeżego koperku i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.

Mieszamy całość i podajemy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.