Inspirację do tej sałatki przywiozłam z Hiszpanii. Zamówiłam ją w jednej z knajpek w Fisterri i nie tylko wyglądała znakomicie ale też tak smakowała.
Ta nie jest do końca taka sama ale to co chciałam uchwycić w tej sałatce to krewetki, mango i znakomity sos z mango i chilli. Sos po pierwsze orzeźwia a po drugie dodaje sałatce pysznego, owocowego smaku z nutką pikanterii chilli. Mango powinno być dojrzałe i soczyste aby łatwo się blendowało.
Ja dodałam do niej zielone szparagi i razem wyszła, lekka, smaczna i letnia sałatka. Można do niej podać grzanki z grillowanego chleba z oliwą i będzie znakomita zarówno na obiad jak i na kolację. W Hiszpanii zamawiałyśmy do takiej sałatki i innych dań z owocami morza lampkę białego wina Albarinio – znakomite.
Zachęcam do zrobienia i myślę, że nie będziecie zawiedzeni smakiem.
Składniki:
400 g krewetek świeżych,
5 ząbków czosnku,
Sok z ½ cytryny,
Papryczka chilli,
Oliwa do smażenia,
Zielone szparagi- mały pęczek
50 g masła,
½ mango,
Pomidorki koktajlowe,
Sól, pieprz
mieszanka sałat,
sos z mango:
½ mango,
1 papryczka chilli,
Sok z 1 cytryny,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i płuczemy.
Przygotowujemy sos.
½ mango obieramy i kroimy w kostkę, chilli w plasterki, dajemy do blendera , dolewamy sok z cytryny i blend ujemy. Jeśli jest za gęsty to dodajemy 3- 4 łyżki wody, doprawiamy solą, pieprzem i blendujemy.
Końcówki szparagów czyścimy, odcinamy zdrewniałe części i płuczemy.
Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy plasterki czosnku, pokrojone w plasterki chilli, szparagi i chwilę smażymy ( 3-4 minuty). Następnie dodajemy krewetki i smażymy jeszcze około 4 min.
Drugą połówkę mango kroimy w kostkę. Pomidorki myjemy i kroimy na pół.
Sałatkę myjemy, suszymy i wykładamy na półmisek. Dodajemy mango, pomidorki, krewetki i szparagi, polewamy sosem z patelni i sosem z mango.
Podajemy z grzankami z domowego chleba.
Wyglada bardzo apetycznie !