Sałatka z rukoli z chipsami z boczku i pomidorami

Dzisiaj ulubiona sałatka mojej córki czyli rukola, feta, pomidory (świeże, i suszone) i chipsy z boczku. Odkąd świeża rukola i szpinak są w sprzedaży w gospodarstwie  Majlertów, mam stały zapas tej zieleniny z lodówce. Jeśli tylko mamy ochotę na sałatkę, robimy najczęściej w takim właśnie zestawie. Aromat rukoli bardzo smacznie komponuje się z pomidorami, chipsami z boczku i fetą.

Składniki:

Opakowanie świeżej rukoli,

2 pomidory świeże,

Pomidory suszone – tyle ile lubimy,

Mała kostka fety,

Cienkie plasterki boczku – około 6-8 sztuk

Oliwa, sól, pieprz,

1 ząbek czosnku,

Sok z ½ cytryny lub ocet balsamico

Zamów składniki

Wykonanie

Przygotowujemy chipsy. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, patelnię rozgrzewamy i dajemy kawałki boczku; zmniejszamy ogień i smażymy ( bez tłuszczu) z każdej strony aż zrobią się chipsy. Przekładamy gotowe na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Rukolę myjemy, suszymy i przekładamy do miski. Pomidory świeże myjemy i kroimy ćwiartki, pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, ser feta kroimy w kostkę i wszystko dodajemy do rukoli. Na koniec dodajemy chipsy boczkowe. W miseczce robimy sos: oliwę, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny ( lub balsamico- jeśli ktoś lubi), dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Pyszna i szybka sałatka

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. ugotujmyto.pl
    24 czerwca
    Odpowiedz

    Kocham takie połączenia:)!

  2. Kasia
    10 marca
    Odpowiedz

    Sałatka pyszna, proste składniki, szybka w przygotowaniu, z mężem się zajadaliśmy. A jeszcze lepsza jest jak postoi ze 2 godzinki, bo wtedy przesiąknie sosem

  3. Anna
    16 czerwca
    Odpowiedz

    Sałatka wygląda zachęcająco 🙂 możesz doprecyzować czy do zrobienia chipsów użyłaś surowego boczku? Poprosiłam męża żeby kupił cieniutkie plasterki to przywiózł takie o 1-cm grubości :p chyba trzeba je będzie jakoś przekroić na cieńsze.. jakiej grubości mniej więcej były te plasterki u Ciebie?

  4. Brenia
    18 czerwca
    Odpowiedz

    Moje plasterki były cieniutkie. Boczek był sparzony a plasterki krojone na maszynce do krojenia chleba. 1 cm to za grube . Moje były nawet trochę przeźroczyste.

  5. Kasia
    22 listopada
    Odpowiedz

    Czy zamiast fety można dać mozzarellę?

  6. Kasia
    22 listopada
    Odpowiedz

    Czy zamiast fety można dać mozzarellę?

  7. Brenia
    23 listopada
    Odpowiedz

    Można ale będzie mniej wyrazista

  8. Magdalena
    27 marca
    Odpowiedz

    Sałatka pycha. Prosta do przygotowania a o to chodzi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.