Sałatka z pieczoną marchewką i sosem tahini

Jutro Walentynki i kolor czerwony będzie obowiązującym, również w kuchni. Nie dawno był tłusty czwartek i może nie wszyscy mają już ochotę na słodkie. 
Sałatka z pieczoną w aromatycznych przyprawach marchewką, sosem tahini, owocami granatu i pistacjami może być idealną kolacją na taką okazję.

Marchewka nie tylko jest pięknie czerwona ale też pyszna. To miłego świętowania 🙂 

Składniki dla 2 osób

7-8 mniejszych  marchewek,

Sałatka,

Sól, pieprz,

Owoce granatu,

Sok z ½ limonki,

Pistacje

Do pieczenia marchewki: 2 ząbki czosnku, świeżo zmielony pieprz, sól,  ½ łyżeczki kuminu, troszkę chilli w proszku lub suszone płatki chilli jeśli chcemy żeby była pikantna, oliwa, łyżka syropu klonowego, łyżka octu winnego

Sos3-4 łyżki tahini,

Ząbek czosnku,

sól, pieprz

Wykonanie

Zaczynamy od upieczenia marchewki.

Marchew  myjemy, obieramy  i kroimy na paski średniej wielkości, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dajemy wszystkie przyprawy do pieczenia . Polewamy oliwą, syropem klonowym i octem winnym i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 180   stopni i pieczemy około 30  minut. Bez przykrycia.

Sałatkę  myjemy, suszymy i przekładamy do miski, dodajemy wystudzoną marchew. Skrapiamy sokiem z limonki.

Przygotowujemy sos. 
Do miseczki dajemy pastę tahini, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Sałatkę  polewamy sosem. Dodajemy owoce granatu, pistacje i dodatkowo posypujemy sałatkę  świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Podajemy z grzankami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.