Kolorowa i bardzo smaczna sałatka z czerwonej kapusty, marchewki, buraczka i pomarańczy. Będzie idealna jako samodzielna sałatka lub jako dodatek do mięsa, ziemniaków. Wszystkie składniki idealnie się za sobą komponują smakowo a do tego mamy piękne kolory w misce. O tej porze roku takie sałatki dodają energii i orzeźwienia.
Składniki
Mała główka czerwonej kapusty,
1 czerwona cebula,
1 ugotowany mały burak,
1-2 marchewki średniej wielkości,
1 pomarańcza,
Liście świeżej bazylii,
sól, pieprz,
oliwa,
sok z 1 cytryny
Wykonanie
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Posypujemy solą i odstawiamy na chwilę ( na około 5 – 8 minut – aby za bardzo nie zmiękła bo musi być trochę chrupiąca ).
Pomarańczę obieramy dość dokładnie i kroimy w małe kawałki.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski; dodajemy do kapusty.
Cebulę myjemy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do kapusty.
Do tak przygotowanych warzyw dodajemy starty burak, sok z cytryny, pieprz, oliwę i mieszamy. Dodajemy kawałki pomarańczy, świeżą bazylię i posypujemy czarnym sezamem. Podajemy jako samodzielną sałatkę lub dodatek do mięsa.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz