Doskonała sałatka na zimowe, ciemne dni. Jest kolorowa, pełna warzyw i ma doskonały sos. To właśnie sos na bazie orientalnych dodatków ( imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, oliwa sezamowa) dodaje wyjątkowego smaku sałatce. Jest tam też masło orzechowe, czosnek, trochę pikantności i słodyczy. Idealna sałatka na imprezę ale też na obiad czy kolację.
Brokuł proponuję gotować na parze bo wtedy jest chrupiący, ma doskonały kolor i smak. Podobnie gotuję teraz brukselkę czy ziemniaki do sałatki. Mają zdecydowanie lepszy smak.
Składniki
1/2 główki małej czerwonej kapusty,
1 brokuł,
1-2 marchewki średniej wielkości,
Szklanka ugotowanej cieciorki,
1 mała czerwona papryka,
Garść świeżej kolendry,
Garść szczypiorku,
1/2 papryczki chilli,
Garść orzeszków fistaszków,
Ziarna sezamu,
limonka
sól, pieprz,
Sos:
1/4 szklanki sosu sojowego,
1 1/2 łyżki masła orzechowego,
Wyciśnięty ząbek czosnku,
Łyżka miodu,
1/2 łyżeczki cayenne w proszku,
Starty imbir – łyżeczka,
Łyżka octu ryżowego lub winnego,
3-4 łyżki oleju sezamowego
1/3 szklanki bardzo ciepłej wody
Wykonanie
Brokuł myjemy i dzielimy na drobne kawałki. Gotujemy na parze około 5 minut i zostawiamy do wystygnięcia.
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobno. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w paski.
W misce układamy kapustę, marchew, brokuł, cieciorkę, paprykę; dodajemy kolendrę, szczypior, chilli pokrojone w paski. Posypujemy solą, pieprzem.
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy warzywa. Na koniec dodajemy orzechy, sezam i mieszamy wszystko. Podajemy polane dodatkowo z sokiem z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz