Wiem, że jesteście w ferworze świątecznych przygotowań: sprzątanie, pieczenie, gotowanie, dlatego dzisiaj mam dla Was propozycję na szybkie i pyszne danie na obiad – risotto z warzywami i kurczakiem. Ja poszłam na zupełną oszczędność czasu bo użyłam ryżu w woreczku, z tym, że gotowałam go trochę krócej niż jest z na opakowaniu. Wszystkim smakowało.
Składniki ( dla 4 osób):
1 woreczek ryżu risotto,
2 marchewki,
Kawałek selera,
1 brokuł,
1 papryka,
1 mała pierś z kurczaka
Sól, pieprz,
2 łyżki sosu sojowego,
1 cebula,
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Marchew, seler myjemy, obieramy i kroimy na paseczki. Paprykę myjemy i również kroimy w paseczki. Brokuł gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Ryż gotujemy trochę krócej jak na opakowaniu, następnie po ugotowaniu płuczemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
Pierś z kurczaka kroimy na paski, smażymy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w kostce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek; dusimy na małym ogniu krótko, następnie dodajemy warzywa (marchew, seler i paprykę) i dusimy około 7 – 10 minut tak aby warzywa nie były rozgotowane. Następnie dodajemy ryż, kurczaka i brokuł, mieszamy całość delikatnie i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.
W moim przypadku idealnie pasuje jako lunch do pracy 🙂 szybkie i pozywne!
JAK KOLOROWO I SMACZZNIE:)
Uwielbiam takie dania u mnie też podobne ostatnio gościło na stole, również wszystkim smakowało 🙂
świetnie wygląda, zrobię napewno