Ryż z warzywami i kurczakiem

Wiem, że jesteście w ferworze świątecznych przygotowań: sprzątanie, pieczenie, gotowanie, dlatego dzisiaj  mam dla Was propozycję na szybkie i pyszne danie na obiad – risotto z warzywami i kurczakiem. Ja poszłam na zupełną oszczędność czasu bo użyłam ryżu w woreczku, z tym, że gotowałam go trochę krócej niż jest z na opakowaniu. Wszystkim smakowało.

Ryż z warzywami i kurczakiem

Składniki ( dla 4 osób):

1 woreczek ryżu risotto,

2 marchewki,

Kawałek selera,

1 brokuł,

1 papryka,

1 mała pierś z kurczaka

Sól, pieprz,

2 łyżki sosu sojowego,

1 cebula,

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Marchew, seler myjemy, obieramy i kroimy na paseczki. Paprykę myjemy i również kroimy w paseczki. Brokuł gotujemy 3 minuty i odcedzamy. Ryż gotujemy trochę krócej jak na opakowaniu, następnie po ugotowaniu płuczemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.

Pierś z kurczaka kroimy na paski, smażymy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w kostce. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek; dusimy na małym ogniu krótko,  następnie dodajemy warzywa (marchew, seler i paprykę) i dusimy około 7 – 10 minut tak aby warzywa nie były rozgotowane. Następnie dodajemy ryż, kurczaka i brokuł, mieszamy całość delikatnie i doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ryż z warzywami i kurczakiem

Ryż z warzywami i kurczakiem

?

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 10 grudnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam takie dania u mnie też podobne ostatnio gościło na stole, również wszystkim smakowało 🙂

  2. Gość
    29 grudnia
    Odpowiedz

    świetnie wygląda, zrobię napewno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.