Na jesienno- zimowe chłody najlepsze są gęste, rozgrzewające zupy. Prosta i zdrowa zupa z sezonowych warzyw: marchewki, ziemniaków, czosnku, chilli. Dodałam też imbir przez co zupa nabrała wyjątkowego aromatu i smaku. Chilli lekko dodało pikanterii bo sama marchew jest trochę słodkawa. Warzywa podsmażyłam na maśle, z małą ilością oliwy, przez co usmażone warzywa a w tym zupa miały fajny maślany posmak.
Do tego podałam prażone bez tłuszczu pestki dyni i była smaczna zupa, o pięknym marchewkowym kolorze, która idealnie rozgrzewa w takie jesienno-zimowe chłody.
Składniki na 4-6 porcji:
6-7 marchewek,
2 ziemniaki
½ papryczki chilli,
Bulion warzywny,
3 ząbki czosnku,
Kawałek świeżego imbiru- około 2 cm,
Sól, pieprz,
2 łyżki masła,
Łyżka oliwy,
½ szklanki pestek dyni,
Wykonanie
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z ziemniakami.
W garnku roztapiamy masło, oliwę, dodajemy marchewki, ziemniaki, pokrojony drobno czosnek, chilli pokrojone w plasterki i imbir, również pokrojony w plasterki.
Wszystko podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły. Następnie dodajemy bulion warzywny i gotujemy około 20 minut, aż marchewki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę blendujemy.
Jak zupa się gotuje, na patelni, najlepiej bez tłuszczu prażymy pestki dyni.
Gotową, aromatyczną zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni. #myAmbition
Dodatkową mam dla Was rabat na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEN. Rabat obowiązuje do 31.12.2017r.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz