Roladki z indyka ze szparagami

Sezon szparagowy zbliża się, niestety, ku końcowi. Muszę Wam powiedzieć, że kiedyś nie przepadałam za szparagami ale odkąd zaczęliśmy kupować w gospodarstwie Majlertów świeżo zebrane szparagi, pomysły na różne dania przychodziły same. Moimi ulubionymi są zielone dlatego na zakończenie sezonu, dzisiaj roladki z indyka z zielonymi szparagami. Danie szybkie do zrobienia a naprawdę pyszne i można jeść bez dodatków ( ziemniaków, kasz…). Jeśli jeszcze możecie kupić szparagi to zachęcam do zrobienia.

Składniki:

Mały pęczek zielonych szparagów,

4-6 kotletów z indyka,

Pęczek koperku,

3 łyżki masła,

2 ząbki czosnku,

Zioła prowansalskie – łyżka,

Małe opakowanie śmietany 12%,

Sól, pieprz

Wykonanie

Mięso myjemy, lekko tłuczemy ( nie może być zbyt cienkie) i suszymy – doprawiamy solą i pieprzem. Masło ( musi być trochę miękkie) dajemy do miseczki, dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i mieszamy razem. W drugiej miseczce dajemy śmietanę, wymyty i posiekany drobno koperek , sól,  pieprz – mieszamy. Szparagi obieramy, przycinamy z twardych części i  myjemy. Na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę masła z ziołami, 3-4 szparagi i zwijamy z rulon. Tak postępujemy z każdym  kotletem. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietaną z koperkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 40 minut. Pyszności!!!

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. ugotujmyto.pl
    18 czerwca
    Odpowiedz

    Super pomysł:)!

    • Brenia
      18 czerwca
      Odpowiedz

      Oj tak były pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.