Lekkie i bardzo smaczne danie na obiad lub ciepłą kolację. Roladki z cukinii z farszem z kaszy jaglanej, szpinaku, ziół zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym. Lubię takie dania i jeśli mam chwilę to przygotowuję je z różnymi dodatkami: ryżem z warzywami, różnymi kaszami, serem risotta. Fajne, kolorowe i bardzo smaczne.
Kaszę jaglaną płuczę dość dokładnie i sparzam wrzątkiem więc nie ma goryczy i trochę dziwnego zapachu. Podsmażyłam ją na czosnku, cebuli z dodatkiem szpinaku i natki pietruszki. Zapieczone następnie w aromatycznym sosie pomidorowym wyszły przepyszne i lekkie.
Składniki:
1-2 cukinie średniej wielkości,
Mały karton sosu pomidorowego (typu passata)
Sól, pieprz
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
Łyżeczka tymianku,
Liść laurowy,
Natka pietruszki,
¾ szklanki kaszy jaglanej,
2 szklanki wody,
100 g szpinaku,
100 g sera mozarella,
Kawałek sera feta
Oliwa,
Wykonanie
Przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojony drobno czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dusimy na małym ogniu 4 minuty.
Przygotowujemy farsz.
Kaszę przekładamy na sitko, płuczemy zimną wodą a następnie polewamy wrzątkiem – nie będzie mieć goryczy. Tak przygotowaną kaszę gotujemy w 2 szklankach wody, z 1 liściem laurowym, na średnim ogniu, pod przykryciem, do czasu aż wyparuje woda ( około 15-20 minut) – dość często mieszamy kaszę aby nie przykleiła się do garnka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek, wymyty szpinak i dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy do połączenia wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Cukinię myjemy, suszymy i kroimy na cienkie,
długie plastry. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy
plastry cukinii z każdej strony
( powinny być lekko zarumienione).
Każdy plaster cukinii nadziewamy mieszanką kaszy i zwijamy w rulon – roladkę.
W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy sos pomidorowy, układamy nadziewane cukinie i przykrywamy folią aluminiową.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy tak przygotowane cukinie 30 minut.
Ser mozarella i ser feta ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze około 7 minut.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz