Roladki z cukini nadziewane twarożkiem i warzywami to łatwe do wykonania i jednocześnie miłe dla podniebienia danie. W sezonie letnim jest to lekka przekąska na kolację.
Składniki:
3-4 nieduże cukinie,
Serek almette jogurtowy,
3 ząbki czosnku,
1 świeży ogórek,
Oliwa,
Sól, pieprz,
1 łyżka balsamico,
koperek
Wykonanie:
Umyte wysuszone cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry i lekko grillujemy z obu stron. Cukinia powinna być miękka na tyle by móc ją łatwo zwijać, ale ma zachować jędrność. Jeśli nie mamy specjalnej patelni można użyć zwykłej teflonowej. Ogórek kroimy w paski. Serek almette mieszamy z wyciśniętym czosnkiem i pokrojonym drobno koperkiem. Wystudzone cukinie lekko przyprawiamy solą pieprzem, smarujemy cienko serkiem i nakładamy na serek ogórek. Każdą cukinię zrolować i ułożyć na półmisku
(jeśli się nie trzyma to spiąć np.wykałaczką). Gotowe roladki polewamy oliwą i balsamico, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki aby lekko stężały.
Wspaniała i lekka przekąska np. na kibicowanie i oglądanie meczów na EURO 2012
Jaka pyszna i lekka przekąska, uwielbiam grillowane warzywa 😉
u nas zrobiły furorę w domu
http://www.youtube.com/watch?v=6n7ZxwzKefA&feature=related a ja nie z gruszki nie z pietruszki polecam węgierskie langosze!!!
Pyszne, robiłam kiedyś podobne z feta w smrodku 🙂
Fajne roladki. Tak na jeden kęs 🙂
Lubie baardzo, mniammm