Dzisiejsza propozycja to danie, które przygotowałam na wczorajszy świąteczny obiad dla rodziny. Wszystkim bardzo smakowała bo pachnie wędzonką, czosnkiem i pietruszką. Polecam ją zarówno w wersji na ciepło jak też jako wędlinę na zimno. Mięso jest delikatne i zarazem soczyste.
Składniki:
1 średnia pierś z indyka,
1 pęczek natki pietruszki,
2 ząbki czosnku,
1/2 cebuli,
1 jajko,
12 plastrów boczku wędzonego,
Sól, pieprz,
2 łyżki bułki tartej,
1 bulionetka pieczeniowa knorr
Wykonanie:
Z piesi indyka odkrawamy polędwiczkę, która najczęściej odstaje od całej piersi. Duży płat mięsa płuczemy, przekrawamy na pół i rozbijamy delikatnie (najlepiej pod folią) na większy kawałek; doprawiamy solą i pieprzem.Polędwiczkę płuczemy, przekładamy do blendera, dodajemy czosnek, cebulę, jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz i rozdrabniamy chwilę tak, aby składniki się połączyły. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
Tak przygotowany farsz wykładamy na rozbity kawałek i zawijamy w roladę. Roladę obwijamy plastrami boczku, układamy w garnku, podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 280 stopni około 50 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Po 50 minutach dodajemy do mięsa rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody bulinetkę i dusimy całość jeszcze około 10 – 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.
Pewnie jest pyszna:)
Ślinka mi cieknie !! 🙂
nie pewnie napewno jest pyszna 🙂
Niesamowicie pysznie wygląda ! Wspaniała zarówno na obiad jak i do chleba ! Pozdrawiam 🙂
Idealna na obiad! Smacznie się prezentuje. 🙂
Wygląda obłędnie! Pyszny przepis i na pewno wypróbuję 😉 Pozdrawiam!
przepis zapisałam, jak tylko będę mogła jeść mięso wypróbuje bo wygląda pysznie!