Rillettes to smarowidło do chleba. Robi się je najczęściej z mięsa – wieprzowego, kaczki, gęsi ale jest też dobre z ryb.
Moja wersja to smarowidło z łososia pieczonego i wędzonego. Dodałam sok z cytryny i musztardę dijon bo sam łosoś jest dość delikatny w smaku. Doskonałego smaku dopełnił świeży koperek i szczypiorek.
Jest doskonałe na kanapki, grzanki z białym schłodzonym winem wręcz znakomite. Na letnie, i nie tylko kolacje i imprezy doskonały.
Składniki
Filet z łososia – około 300g,
Filet z łososia wędzony – około 120 g,
2 łyżki posiekanego koperku,
3 łyżki gęstej śmietany 18 %,
1 łyżeczka musztardy dijon,
Łyżka drobno pokrojonego szczypiorku,
3- 4 łyżki soku z cytryny
sól , pieprz
Wykonanie
Filet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy. Łososia układamy na folii aluminiowej, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.
Po upieczeniu skrapiamy łososia sokiem z cytryny. Studzimy i rozdrabniamy na malutkie kawałki.
Wędzonego łososia kroimy bardzo drobno. Do miski dajemy jednego i drugiego łososia, dodajemy śmietanę, musztardę, sok z cytryny, koperek, szczypiorek, sól, świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Chłodzimy chwilę w lodówce i podajemy np. z grzankami i ogórkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz