Makaron to nasze ulubione danie. Lubimy go w różnych wersjach. Dzisiaj wersja z sosem pomidorowym, boczkiem i szparagami.
Sezon na szparagi powoli się kończy więc jeszcze parę przepisów z ich dodatkiem. Przygotowanie makaronu zaczynam od podsmażenia cebulki, czosnku i chilli. Następnie dodaję pokrojony w kostkę ugotowany boczek. Jak będziecie kupować boczek, to najlepiej żeby był w grubszych plastrach bo te cienkie to dobre są na chipsy boczkowe. Chwilę podsmażam aż boczek będzie mieć skórkę i dodaje pomidory w puszce i szparagi. Na koniec dodaję zioła ( bazylię i tymianek) i chwilę gotuję. W między czasie gotuje się makaron więc w parę chwil mamy gotowe danie.
Składniki dla 4 osób
Makaron rigatoni,
Puszka pomidorów w puszce,
4-5 grubszych plastrów ugotowanego boczku,
½ pęczka zielonych szparagów,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Oliwa,
Parmezan do posypania,
Listki bazylii i tymianku
Wykonanie
Boczek kroimy w kostkę. Szparagi myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Papryczkę chilli myjemy, przekrawamy, wyjmujemy ziarenka i kroimy na małe paski. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek, cebulę i papryczkę chilli; chwilkę smażymy na małym ogniu. Następnie dodajemy boczek, szparagi i dusimy chwilkę ( około 7 minut) aż boczek będzie podsmażony. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około 8 minut. Na koniec dojemy pokrojoną bazylie i tymianek i mieszamy.
W między czasie gotujemy makaron al dente. Na talerz wykładamy makaron, dodajemy sos i posypujemy parmezanem. Możemy dodać świeżą bazylię.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz