Bardzo sezonowe ale zarazem pyszne placuszki z mąki amarantusowej i kwiatów czarnego bzu. Idealne na śniadanie lub na deser.
Ostatnio jak byłam w rodzinnych stronach odwiedziłam mój ulubiony młyn i nabyłam drogą kupna różne mąki do wypieków, w tym właśnie mąkę amarantusową. Można powiedzieć, że mąka amarantusowa to fanaberia kulinarna ale okazuje się, że zawiera sporo cennych składników ważnych dla naszego zdrowia. Amarantus to szarłat – roślina bogata z magnez, błonnik, żelazo i inne składniki. Jak przeczytałam nasiona tej rośliny pokrywają 66 % dziennego zapotrzebowania na magnez. Ma również dużo wapnia i żelaza oraz to co mi się najbardziej spodobało to, że zawiera skwalen, który opóźnia proces starzenia. Czyż to nie jest cudowna roślina ?
Do moich racuchów dodałam dodatkowo kwiaty czarnego bzu, które w tym okresie możemy zbierać i robić różne przetwory – syropy, nalewki, napoje, możemy suszyć te kwiaty. Na blogu jest parę przepisów z zastosowaniem tych kwiatów.
Dodanie tych aromatycznych i pięknie pachnących kwiatów, spowodowało, że racuchy były wyjątkowo dobre i pachnące latem. Przed dodaniem do ciasta, wymyłam dokładnie baldachy kwiatów i dałam tylko same kwiaty bez łodyżek.
Jeśli chcecie spróbować takich racuchów to musicie je zrobić teraz bo teraz te kwiaty są w pełni rozkwitu i sezonu.
Składniki dla 2 osób
5- 6 łyżek mąki amarantusowej,
1/3 szklanki kefiru lub jogurtu naturalnego,
2 jajka,
Łyżka cukru,
5-6 kwiatów czarnego bzu,
Trochę wody gazowanej – około 1/3 szklanki ,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Truskawki lub inne sezonowe owoce,
Olej do smażenia
Wykonanie
Kwiaty czarnego bzu czyścimy z ogonków, wybieramy same kwiaty – myjemy i suszymy.
W misce mieszamy mąkę z jajkami, kefirem, cukrem, proszkiem do pieczenia i wodą gazowaną. Dodajemy wyczyszczone kwiaty bzu i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy po 2 łyżki na porcję ciasta. Smażymy na średnim ogniu po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć z tłuszczu.
Truskawki myjemy, czyścimy z szypułek i kroimy na ćwiartki. Racuchy wykładamy na talerz, polewamy jogurtem naturalnym i podajemy z truskawkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz