Kruche ciasto wypełnione masą śmietanowo-serową, serem kozim, pieczonymi paprykami i doprawione pikantną papryczką chilli. Quiche to nasze ulubione danie bo jest szybkie do przygotowania a można je zrobić z różnymi, smacznymi dodatkami – szpinakiem, szparagami, cukinią itd.. i jest rewelacyjne na ciepłą kolację dla gości i jednocześnie do zabrania następnego dnia do pracy.
Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):
2 szklanki maki,
15 dag masła,
3-4 łyżki zimnej wody,
1 jajko
Masa śmietanowo-serowa:
2 -3 papryki pieczone – żółtka i czerwona,
1 duże i 1 małe opakowanie śmietany 18%
4 jajka,
Sól, pieprz,
Szczypta suszonej papryczki chilli,
Papryka w proszku,
10 dag startego sera mozarella,
20 dag sera koziego,
Natka pietruszki
Wykonanie
Papryki myjemy i pieczemy w tem. 200 stopni 20-30 minut aż będą miały ciemną, przypieczoną skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.
Przygotowujemy ciasto na spód. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), sól i siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnej wody – 3 lub 4 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy ciasto na 1/2 godz. do lodówki.
W tym czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy masę na quiche.
Piekarnik nagrzewamy do tem. 190 stopni.
Do miski wlewamy śmietanę, 4 jajka, ser kozi, sól, pieprz, chilli, i mikserem mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ser mozarella, pokrojoną drobno natkę pietruszki, pieczoną paprykę w kawałkach i mieszamy ponownie wszystko.
Formę smarujemy masłem, rozwałkowujemy ciasto tak aby miało większą objętość jak forma do tarty, wykładamy ciasto do formy i formujemy do formy a następnie na ciasto wlewamy masę śmietanową z papryką. Na koniec posypujemy masę papryką w proszku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 50 min, z tym, że po 30 minutach nastawiamy piekarnik na funkcję pieczenia tylko spód. Najlepszy jest ciepły a wręcz gorący.
Kozi ser to mój wielki przysmak, więc ta tarta na pewno bardzo by mi smakowała.