Quesadilla to meksykańska tortilla zapiekana z dowolnym nadzieniem, idealnie nadająca się na imprezę, spotkania ze znajomymi lub na ciepłą kolację. Jej ogromną zaletą jest szybkość przygotowania i niesamowity smak. Jak już pisałam nadzienie może być dowolne, takie jakie lubimy lub jakie składniki mamy akurat w domu. Ja do swojej użyłam grillowanego kurczaka, pikantnej salsy, papryki i sera mozarella.
Składniki:
4 pszenne tortille
1 pierś kurczaka
1 szklanka sera mozarella,
1 papryka zielona,
Jogurt naturalny gęsty,
ząbek czosnku,
szczypior
Marynata do kurczaka:
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
Łyżka czerwonej papryki w proszku,
sok z 1 cytryny,
zioła do drobiu
Salsa:
3 pomidory świeże
1 papryczka chilli,
1 cebula
2 ząbki czosnku,
łyżka octu winnego
sos pomidorowy,
Sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki do marynaty dajemy do miski, mieszamy dokładnie, wkładamy pierś kurczaka i marynujemy min 2 godziny w marynacie. Następnie grillujemy mięso i studzimy. Wystudzone kroimy w niewielkie plastry.
W międzyczasie przygotowujemy salsę (możemy użyć gotowej salsy). Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, chilli i dusimy na małym ogniu 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy, sól, pieprz, ocet winny i dusimy jeszcze około 5 – 7 minut.
Pojedynczą tortillę smarujemy 2 łyżkami salsy, na to wykładamy pokrojonego kurczaka, paprykę zieloną pokrojoną w kostkę i posypujemy serem mozarella. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Całość smażymy na patelni grillowej z obu stron, wykładamy na talerz i kroimy na 6 trójkątów. Tak samo postępujemy z drugą porcją tortilli.
Ja przygotowałam do tego sos z jogurtu naturalnego. Szczypiorek i czosnek siekamy drobno a następnie łączymy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Pięknie podane, a przez to przemawia do podniebienia:)pozdrawiam
pycha, wciągnęłabym na drugie śniadanie 🙂
Bardzo fajna przekąska, ładnie podane, na imprezę idealne 🙂
wygląda smakowicie, jaki sos pomidorowy będzie najlepszy aby salsa nie wyszła zbyt płynna?
Ja używam zawsze sosu pomidorowego typu passata w kartonie.