Gofry, to wspomnienie z dzieciństwa, pobytów nad morzem, zapach i niezapomniany smak. Nie wiem jak Wy ale ja mam ogromny sentyment do gofrów bo przypominają mi się wspólne, rodzinne wyjazdy nad morze, gdzie obowiązkowym daniem na deser były gofry z bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem.
Nie muszę Wam mówić jak bardzo ucieszyłam się z gofrownicy, którą dostałam z Tchibo. Od razu zaczęłyśmy z córką szukać dobrych przepisów na gofry i po paru próbach sama pokombinowałam z przepisem i wyszły pyszne, chrupiące ale zarazem miękkie gofry.
Ciasto na gofry:
Składniki
2 szklanki mąki,
7 łyżek oleju,
3 jajka,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki wody gazowanej,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Szczypta soli
Wykonanie:
Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.
Oddzielamy żółtka od białek. Do miski dajemy mąkę, żółtka, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie miksujemy. W innym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy powoli ubite białka do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy całość.
Gofrownicę dobrze nagrzewamy. Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło formy i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica, moja z Tchibo potrzebowała ok. 5min by gofry się upiekły). Wyjmujemy i smarujemy dżemem, posypujemy cukrem pudrem- jak lubimy.
wyglądają cudownie !! Jak nad morzem 🙂
ja też często robię gofry, i pomyśleć że to taki łatwy przepis
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na gofry! wyglądają bardzo apetycznie 🙂