Dzisiejsza moja propozycja jest słodka i wyjątkowo pyszna – ciasto toffi, które ma wszystko to co lubimy: krem budyniowy, karmel, bitą śmietanę.
Jeżeli macie dosyć pączków, faworków i innych 'tłusto-czwartkowych’ słodkości, takie ciasto będzie pyszną odmianą.
A wiecie, że dzisiaj mija rok od kiedy publikuję dla Was wpisy? Zleciało nawet nie wiem kiedy.
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
Kostka margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru,
2 żółtka,
1/2 kostki masła
Cukier waniliowy
500 ml śmietany kremówki ( 30%),
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny,
Puszka kremu toffi o smaku czekoladowym,
Płatki migdałów,
1 paczka okrągłych biszkoptów
Wykonanie
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, śmietanę , cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy budyń i żółtka, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniem i gotujemy około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Gorący krem wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy.
Zimne już ciasto smarujemy gotową masą toffi ( smak czekoladowy). Na masie układamy biszkopty lekko nasączone kawą.
Następnie śmietanę kremówkę ubijamy z 2 łyżki cukru pudru, na koniec dodajemy po łyżce ostudzonej żelatyny i mieszamy delikatnie ze śmietaną.
¦mietanę wykładamy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi, lekko prażonymi i schładzamy ciasto przynajmniej godzinę w lodówce.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam je!;)
Ależ apetycznie wygląda to Twoje ciacho ! Przyznaję bez bicia, że jeszcze takiego nie jadłam i z chęcią bym spróbowała 🙂
Ale pysznie wygląda! Ślinka cieknie :}
Wygląda na prawdę pysznie 🙂
Po roku czasu zajmujesz 13 miejsce na liście 1000 najczęściej czytanych blogów – cóż nic tylko gratulować 🙂 (to ja zabieram sie juz do czytania;-)
cudo !
Bardzo dziękuję!
Witam
To ciasto wychodzi super pyszne na krakersach, polecam niech Pani spróbuje – zawsze mniej pracy 🙂
Gratuluję rocznicy 🙂
A ciasto wygląda szałowo, uwielbiam takie smaki 🙂
Dziękuję 🙂
A na krakersach – też chętnie wypróbuję!
Pieknie wyglada, moje ulubione smaki!
ciasto super tylko mam zastrzeżenia troszkę co do przepisu- w składnikach na krem budyniowy nie ma wymienionego głównego składnika- Budyń! dla kogoś, kto robi listę zakupów z listy potrzebnych składników jest to mały problem, nie pisze nawet jaki smak tego budyniu. Kolejna uwaga- przy kremie budyniowym nie pisze do czego i kiedy dodać cukier waniliowy. Uważam również, że nie jest potrzebna taka ilość żelatyny. Ogólnie ciasto pyszne, ale radzę poprawić moje uwagi, aby przepis był bardziej czytelny.
Dzięki za uwagi, wyszczególniłam w składnikach co do czego 😉 Mam nadzieję, że teraz jest nieco czytelniej.