Jeśli ktoś lubi smaki śródziemnomorskie to zapraszam dzisiaj na pyszną zapiekankę ( a’la lazania) ale nie z makaronem lecz z plasterkami bakłażana i pysznym, aromatycznym sosem z pomidorów. Jest bardzo szybka do przygotowania a „rezultat kulinarny” jest naprawdę pyszny. Tymianek, pomidory, czosnek, bakłażan, oliwa to pewność, że danie będzie aromatyczne i lekkie. Zapraszam
Składniki na mniejszą formę
1 duży lub 2 średnie bakłażany
Puszka pomidorów lub 5-6 świeżych
30 dag sera mozarella
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz, tymianek
Oliwa
Wykonanie
Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie plasterki. Patelnie rozgrzewamy z oliwą i smażymy plastry bakłażana z każdej strony ( powinny być lekko zarumienione). Możemy również zgrillować na patelni. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony drobno czosnek, pomidory ( jeśli będą świeże to musimy je wcześniej wymyć, zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki) i dusimy chwilkę ( 5 -7 minut). Dodajemy sól, pieprz, tymianek i mieszamy. Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. W naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos z pomidorów, następnie ser mozarella. W taki sam sposób układamy 2 dwie następnie warstwy. Na koniec dajemy sos z pomidorów i posypujemy serem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy tak przygotowaną lazanię ½ godz.
Ostatnio przepadam za bakłażanem więc zapiekanka jak dla mnie:)!