Tortille do fajny i szybki sposób na przygotowanie przekąski dla gości lub do zabrania do pracy. Ja często robię z placków tortilla szybkie danie na ciepło. Jako farsz daję paprykę, pikantne papryczki, suszone pomidory, pieczarki, plasterki cebuli, ser mozarella i zapiekam w tosterze. Jak wracam z pracy i mam ochotę na coś ciepłego to robię takie ciepłe tortille – wystarczy 10-15 minut i mam pyszną ciepłą kanapkę.
Farsz można robić z różnych składników: pieczony łosoś, awokado, kaczka, indyk i tak jak w dzisiejszej propozycji tuńczyk. Pastę robi się szybko ( można ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce).
Zachęcam do zrobienia na karnawałową imprezę dla gości lub do pracy na śniadanie.
Składniki na 4 tortille
Pasta z tuńczyka
Puszka tuńczyka w oleju,
3 łyżki twarogu,
1/2 1łyżki musztardy,
1 łyżka majonezu,
Sok z cytryny – 1 łyżka,
Sól, pieprz,
Szczypta chilli w proszku,
Plasterki świeżego ogórka,
Placki tortilli
Wykonanie
Do blendera wkładamy twaróg, odcedzonego z oleju tuńczyka, majonez, musztardę, sok z cytryny i rozdrabniamy wszystko. Przekładamy masę do miski, dodajemy resztę składników (sól, pieprz, chilli) i mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy tortille, następnie nakładamy plasterki świeżego ogórka i zwijamy w rulon. Najlepiej placek tortilli położyć na folii i razem z nią zawijać, aby się lepiej trzymało. Zawiniętą w rulonik tortillę wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie kroimy na mniejsze kawałki i podajemy same lub np. z sosem czosnkowym i sałatką.
Biorę się do roboty, super pomysł na dziś !! 🙂
Dziękuję:) Mam nadzieję, że wyszły dobre:)