Wolny, długi weekend i słońce zachęcają do aktywnego spędzania czasu. Ja co prawda pracuję w ten weekend i nigdzie nie wyjeżdżam ale bynajmniej nie nudzę się w Warszawie. Bieganie, długie wycieczki rowerowe w takie czerwcowe długie dni są dobrym pomysłem na spędzanie czasu, pomimo pracy.
Taki czerwcowy weekend to też okazja do przygotowywania pysznych dań. U Majlertów pojawiły się już dobre cukinie więc u mnie będą różne pyszne dania z ich dodatkiem. Dzisiaj zawinęłam w plastry cukinii, lubianą przez moją rodzinę polędwiczkę wieprzową. Zapiekłam ją w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem ziół (oregano i tymianku) i poczuliśmy zapach wakacji 🙂
Zachęcam do takich eksperymentów kulinarnych z cukinią bo sezon na nie dopiero przed nami.
Składniki
2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe,
1 średnia cukinia
Opakowanie sosu pomidorowego typu passata,
2 ząbki czosnku,
Kilka listków świeżej tymianku,
Łyżeczka suszonego oregano,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Starty ser mozarella – 10 dag
Wykonanie
Polędwiczki myjemy, czyścimy z błon, suszymy i kroimy na plastry średniej grubości – około 4-5 cm. Każdą polędwiczkę rozdrabniamy ręką i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy polędwiczki około 1 minuty z każdej strony.
Cukinię kroimy na cienkie plastry i każdy kawałek polędwiczki zawijamy w cukinię.
Do naczynia żaroodpornego dajemy sos pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano i wyciskamy czosnek. Mieszamy dokładnie i wkładamy do sosu polędwiczki zawinięte w cukinię. Po wierzchu posypujemy świeżymi listkami tymianku. Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni, przykrywamy mięso i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy polędwiczki starym serem mozarella i zapiekamy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz