Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Sezon na kurki jest w pełni więc zapraszam dzisiaj na pyszne polędwiczki w sosie kurkowym.

Mięso polędwiczek jest bardzo delikatne, nie musi być długo smażone, pieczone.

Kurki smażyłam na maśle z czosnkiem, koperkiem, dodałam do naczynia z polędwiczkami i piekłam razem z piekarniku.

Wyszło pyszne, pachnące kurkami mięso- do tego dobre są tłuczone ziemniaki lub kopytka.

 kaka-027

Składniki dla 4 osób:

Polędwiczki wieprzowe – 3 sztuki,

2 łyżki oliwy,

4 łyżki sosu sojowego,

4 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,

20 dag kurek ,

2 łyżki masła,

½ pęczka koperku

 Przygotowanie:

Mięso myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce przygotowujemy zaprawę – sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz mieszamy  i polewamy mięso zaprawą –  przechowujemy  minimum 2 godz ale najlepiej w lodówce całą noc.

Kurki myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wymyte kurki i dusimy do czasu aż wyparuje woda – około 20 minut. Pod koniec dajemy sól, pieprz,  wyciśnięty czosnek ( 2 ząbki), pokrojony drobno koperek, mieszamy i minutę podgrzewamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Mięso smażymy na patelni około 3 minut z każdej strony a następnie przekładamy do płaskiego naczynia, dodajemy kurki i dusimy  10-15 minut.

Podajemy z kopytkami lub ziemniakami.

 kaka-031 kaka-044

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

    • Brenia
      26 sierpnia
      Odpowiedz

      tak, pyszny, pachnący grzybami obiad dla rodziny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.