Sezon na kurki jest w pełni więc zapraszam dzisiaj na pyszne polędwiczki w sosie kurkowym.
Mięso polędwiczek jest bardzo delikatne, nie musi być długo smażone, pieczone.
Kurki smażyłam na maśle z czosnkiem, koperkiem, dodałam do naczynia z polędwiczkami i piekłam razem z piekarniku.
Wyszło pyszne, pachnące kurkami mięso- do tego dobre są tłuczone ziemniaki lub kopytka.
Składniki dla 4 osób:
Polędwiczki wieprzowe – 3 sztuki,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki sosu sojowego,
4 ząbki czosnku,
Sól, pieprz,
20 dag kurek ,
2 łyżki masła,
½ pęczka koperku
Przygotowanie:
Mięso myjemy, suszymy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce przygotowujemy zaprawę – sos sojowy, wyciśnięte ząbki czosnku, oliwę, sól, pieprz mieszamy i polewamy mięso zaprawą – przechowujemy minimum 2 godz ale najlepiej w lodówce całą noc.
Kurki myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wymyte kurki i dusimy do czasu aż wyparuje woda – około 20 minut. Pod koniec dajemy sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ( 2 ząbki), pokrojony drobno koperek, mieszamy i minutę podgrzewamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Mięso smażymy na patelni około 3 minut z każdej strony a następnie przekładamy do płaskiego naczynia, dodajemy kurki i dusimy 10-15 minut.
Podajemy z kopytkami lub ziemniakami.
doskonałe danie na rodzinny obiad 🙂
tak, pyszny, pachnący grzybami obiad dla rodziny 🙂