Dawno nie było na blogu dania z kurczakiem. Jak już kiedyś pisałam jemy mało mięsa ale jak już to z dobrego źródła.
Upały ustają, robi się już jesienny klimat więc włączenie piekarnika nie będzie już tak uciążliwe. Poza tym jesienią szukamy dań na ciepło ale smacznych i z sezonowymi warzywami.
Podudzia kurczaka zagrodowego zapieczone z ziemniakami, kurkami w aromatycznych ziołach to doskonałe danie na jesienny obiad. Do tego prosta sałatka z pomidorów z cebulą, octem winnym i oliwą będzie idealnym dopełnieniem.
Smacznego !
Składniki dla 2 osób:
Około 500g ziemniaków,
4 podudzi kurczaka zagrodowego,
4 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
3 -5 łyżek sosu sojowego,
Liście świeżego tymianku i oregano,
Sól, pieprz, granulowany czosnek, ¼ łyżeczki papryki ostrej w proszku
Oliwa
200 g kurek,
Łyżka masła,
Wykonanie
Mięso z podudzia kurczaka myjemy i suszymy.
W misce przygotowujemy marynatę. Sos sojowy, oliwę, czosnek granulowany, paprykę, sól, pieprz, mieszamy. Udka zalewamy marynatą i posypujemy częścią ziół – przechowujemy około 1 godziny.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W naczyniu, w którym będziemy piec układamy cebulę pokrojoną w talarki, czosnek przekrojony na pół, podudzia kurczaka, dodajemy ziemniaki, pomiędzy ziemniaki dajemy listki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i ziemniakami i pieczmy pod przykryciem około godziny. W między czasie polewamy udka sosem z pieczenia.
Kurki czyścimy, myjemy i smażymy na maśle, solimy.
Zdejmujemy przykrywkę, ustawiamy na funkcji grill, dajemy podsmażone kurki i pieczemy jeszcze 15 minut aż ziemniaki i mięso będą zarumienione.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz