Szybkie do zrobienia placki z mąki owsianej i jaglanej z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego. Mają dodatkowo parę ziaren czarnuszki więc są aromatyczne.
Będą idealne jako dodatek do jajka sadzonego na śniadanie lub ciepłą kolację, zamiast chleba.
Składniki na około 8-10 placuszków
4 łyżki mąki jaglanej,
¾ szklanki mąki owsianej,
Szklanka kefiru,
Łyżka zmielonego siemienia lnianego,
Trochę wody,
Parę ziarenek czarnuszki,
2 jajka,
Sól, pieprz,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Olej do smażenia
Wykonanie
Do miski dajemy mąki, jajka, siemię, kefir, proszek do pieczenia, czarnuszkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy trochę wody. Zostawiamy chwilę ciasto aby odpoczęło
Na patelni rozgrzewamy olej ( ogień nie może być zbyt mocny aby racuchy mogły urosnąć) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja lubię małe racuchy więc na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane.
Podajemy z jakiem sadzonym i warzywami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz