Jest to wypróbowany już przeze mnie przepis na placek mieszany widelcem, tym razem jednak postanowiłam zrobić go z pysznymi owocami jakich teraz pełno na straganach: maliny, porzeczki, morele, czereśnie, śliwki. Ze spokojem mogę go polecić każdemu jako szybkie i smaczne ciasto na letni deser. Samo ciasto jest mokre i puszyste, a kwaskowate owoce powodują, że placek jest orzeźwiający i smaczny.
Składniki (blacha 20×40):
5 jajek,
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki śmietany 12 %,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Kruszonka:
2 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
Owoce:
maliny ,czerwona porzeczka, czereśnie lub wiśnie
2 morele
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Owoce myjemy, drylujemy z pestek, morele kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, śmietanę, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato owoce. W między czasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią owoce i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 50 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wart wypróbowania,prezentuje się smacznie,pozdrawiam.
Uwielbiam takie szybkie placki z owocami! Twój wygląda przepysznie 🙂
Nie tylko wyglądał ale i był pyszny 🙂
Dzięki 🙂
pysznie wygląda:)
Mniami, uwielbiam ciasta z dużą ilością owoców 🙂
Lubię takie ciasta :d
Owocowe ciasta są najlepsze, macie rację 😉
Ciasta z takimi owocami są idealne!!