Żeberka w kiszonej kapuście z grzybami to dobry pomysł na niedzielny lub nawet świąteczny obiad. Upiekłam je w kapuście z dodatkiem suszonych grzybów . Żeberka doprawiłam pikantną marynatą z sosem sojowym i chilli i przechowałam w lodówce całą noc.
Kapustę zrobiłam trochę tak jak na wigilię ale pieczona z aromatycznymi żeberkami, przejmuje smak i aromat żeberek więc jest wyjątkowo pyszna. Podałam je z pieczonymi ziemniakami – było pysznie .
Składniki
1 ½ kg żeberek,
Pół główki czosnku,
Łyżka chilli,
2 łyżki sosu sojowego,
Sól, pieprz
1 kg kiszonej kapusty,
5 dag grzybów suszonych – najlepiej borowików,
garść kminku,
3 łyżki oleju
sól, pieprz,
2-3 liście laurowe
Wykonanie
Żeberka przygotowujemy wcześniej.
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, myjemy, suszymy i doprawiamy solą i pieprzem.
Do dużej miski dajemy wyciśnięty czosnek, chilli, sos sojowy i mieszamy. Do takiej mieszanki dajemy żeberka, mieszamy i przechowujemy w lodówce całą noc.
Grzyby płuczemy, moczymy wcześniej w ciepłej wodzie ( około ½ godz) a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną również płuczmy w ciepłej wodzie. Przygotowujemy odpowiednio duży garnek, do którego dajemy kapustę kiszoną ( wcześniej wypłukaną) razem z namoczonymi grzybkami. Dodajemy liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz garstkę kminku. Wszystko razem mieszamy. Na wierzch dajemy żeberka – przykrywamy przykrywką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy całość około 1 ½ godz. ( Od czasu do czasu mieszamy/ wzruszamy widelcem ) kapustę.
Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę, nastawiamy piekarnik na funkcję grill i grillujemy jeszcze 20-30 minut.
<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/11861267/?claim=7vvxn75ge4x”>Follow my blog with Bloglovin</a>
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz