Znane i lubiane przez większość naleśniki, dzisiaj u mnie w nowej i pikantnej odsłonie. Naleśniki są z mąki pszenno-kukurydzianej z dodatkiem wody gazowanej co zapewnia puszystość naleśnikom.
Są ciekawą odmianą dań z naleśnikami, trochę inspirowaną daniami meksykańskimi, pikantne z dodatkiem chilli. Zapieka się gotowe naleśniki z farszem, który może być dowolny, ze składnikami, które lubimy. Ja zrobiłam z salami, pomidorem, cebulą i papryczką chilli z serem.
Wszystko fajnie się komponuje i jest rewelacyjną przekąską do piwa, wina. Będzie też dobrym daniem na kolację. Nie podałam dokładnie ile dałam papryczki chilli bo to zależy od tego jak lubimy i tolerujemy pikantna papryczkę. Ja lubię więc u mnie jest jej sporo. Dodam tylko, że pikantne potrawy są zdrowe i przyśpieszają trawienie.
Składniki na ciasto dla 4 osób:
100 g mąki kukurydzianej,
300 g mąki pszennej,
szczypta soli,
1 szklanka gazowanej wody,
1/2 szklanki mleka,
2 żółtka
1 jajko
farsz:
pomidory,
papryczka chilli,
Parę plasterków salami,
Cebula szalotka,
150 g sera mozarella
Wykonanie
Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, sól, gazowaną wodę, mleko, żółtka i jajko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką około 5 min. Ciasto musi mieć konsystencje średnio gęstej śmietany, więc w zależności od potrzeby dodajmy jeszcze mąki lub wody.
Na patelni smażymy cienkie naleśniki.
Cebulę, papryczkę chilli, pomidory kroimy w cienkie paski. Ser mozarella ścieramy na tarku na grubych oczkach. Salami też ma być pokrojone w cienkie talarki.
Na patelnię wykładamy naleśnik, na który nakładamy stary ser i dodatki ( salami, cebulkę, pomidor, papryczkę chilli ) i nakładamy na to drugi naleśnik. Podgrzewamy na patelni, przyciskając od góry aby wszystko dobrze się podgrzało i ser roztopił. Po chwili odwracamy naleśnik i podgrzewamy jeszcze z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąty. Podajemy z sałatką i ewentualnie ketchupem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz