Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Kaczka to nie jest danie codzienne, ale lubię ją przyrządzać, Miękkie, soczyste mięsko kaczej piersi z chrupiącą skórką pieczone z jabłkami to delicja. Tym razem – kiedy trudno    o świeże, aromatyczne jabłka – pieczona pierś kaczki z suszoną żurawiną

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Składniki na 4 osoby:

4 piersi  kaczki

4 łyżki majeranku,

Suszona żurawina,

Żurawina do mięsa

Czosnek w kostce

Sól, pieprz

Wykonanie

Piersi kaczki umyć, przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć nimi mięso – nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Mięso włożyć do miski, przykryć folią aluminiową i odstawić na noc do lodówki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, do naczynia z mięsem dodajemy suszoną żurawinę, podlewamy wodą, przykrywamy folią i pieczemy około 2 godz.
W trakcie pieczenia  podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia zdejmujemy folię i pieczemy kaczkę samą, tak aby miała fajną, przypieczoną skórkę.

Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta,. Danie sprawia wrażenie dość wyszukanego, mimo, że tak naprawdę nie ma przy nim dużo roboty.

Podawać z ulubionymi dodatkami 🙂 Ja zawsze z żurawiną do mięsa i pieczonymi ziemniaczkami

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Piersi kaczki pieczone z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 19

  1. Czerwiec 9
    Odpowiedz

    Nie piekłam jeszcze mięsa z kaczki, wygląda pysznie Twoja porcja, chętnie się skuszę 🙂

  2. Czerwiec 10
    Odpowiedz

    Dawno nie robiłam kaczki – ostatnio chyba pół roku temu. W sosie z czerwonej porzeczki bodaj.

    Twoja wersja wygląda świetnie (KOCHAM żurawinę) – już wiem, co będzie na obiad w przyszłym tygodniu 😀

  3. Gość
    Grudzień 22
    Odpowiedz

    Super przepis- bedzie u mnie na Boże Narodzenie na stole !!! Dzięki i Wesolych Swiat !!!
    Justyna

  4. kuchnia_breni
    Grudzień 22
    Odpowiedz

    Bardzo się cieszę 🙂

  5. Anna
    Styczeń 13
    Odpowiedz

    Wlasnie ja robię,zobaczymy co mi wyjdzie.Dzieki Ania

  6. kuchnia_breni
    Styczeń 14
    Odpowiedz

    Mam nadzieję, że wyszła i że smakowała!

  7. Wrzesień 7
    Odpowiedz

    Witam.Skorzystałam z Twojego przepisu i kaczkę zrobiłam właśnie dzisiaj na obiad.Wyszła naprawdę przepyszna,więc ten przepis jest sprawdzony w 100 procentach.Polecam gorąco,pyszności.

    • Brenia
      Wrzesień 8
      Odpowiedz

      Cieszę się, że kaczka była dobra 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. lidia
    Wrzesień 25
    Odpowiedz

    Wszystko się zgadza,kaczka może być smaczna/właśnie będę piekła w niedzielę/ ale dlaczego czosnek z kostki skoro jest dobry świeży nasz polski.Nie używam nic co jest w kostkach.

    • Brenia
      Wrzesień 26
      Odpowiedz

      Oczywiście, że świeży czosnek jest najlepszy ale ten w kostce jest stosunkowo dobry do różnych potraw , szczególnie do mięsa.

  9. beatao
    Wrzesień 9
    Odpowiedz

    Mam pytanie, czy sól można dodać przed odstawieniem mięsa na noc?

  10. Brenia
    Wrzesień 9
    Odpowiedz

    tak, sól dodajemy razem z innymi przyprawami, przed odstawieniem na noc. Pozdrawiam 🙂

  11. Agnieszka
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    Chcę dzisiaj zrobic kaczkę z Twojego przepisu i zastanawiam się kiedy wstawić ziemniaki do piekarnika? Też bym chciała zrobić pieczone, byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedz, obiad planuje na 16

  12. Brenia
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    Ziemniaki wstaw godzinę, 45 minut przed podaniem. Piekarnik na 200 stopni – góra, dół a na koniec można włączyć na 5 minut grill

  13. Agnieszka
    Kwiecień 25
    Odpowiedz

    Czyli wstawić nad kaczka ?

  14. Kwiecień 22
    Odpowiedz

    Chciałam podziękować za przepis. Zawsze bałam się piec same piersi z kaczki, bo bałam się, że wyjadą suche, choć o dziwo całą kaczkę piekłam niejednokrotnie – z jabłkami – i wychodziła mi ok. Ale szukałam czegoś nowego na same piersi i Twój przepis spodobał mi się już w czytaniu 🙂 Piersi zrobiłam na świąteczny obiad. Wyszły obłędnie. Jedynie co zmieniłam to wykorzystałam czosnek naturalny, bo w kostce zapomniałam kupić. Super przepis 🙂

  15. Brenia
    Maj 14
    Odpowiedz

    Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Pozostaw odpowiedź kuchnia_breni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.