Dzisiejsza moja propozycja to pyszne, białe mięso z indyka przełamane sosem z czarnej porzeczki. Tak przygotowana pierś z indyka jest wyjątkowo soczysta i jednocześnie lekka. Pieczenie w folii powoduje, że mięso nie wysycha i jest delikatne. Konfitura z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w lecie jest aromatyczna i wspaniale nadaje się do przygotowywania sosów do mięs.
Składniki:
Pierś z indyka około 70 dag
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
Przyprawa do indyka
Sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
Sos porzeczkowy:
Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki mało słodzonej,
? szklanki czerwonego wina,
1 łyżka masła,
1 łyżka miodu,
Sól, pieprz, szczypta chilli w proszku
Wykonanie:
Pierś z indyka myjemy, suszymy, przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawą do indyka, sokiem z cytryny a na koniec skrapiamy oliwą. Tak przygotowane mięso przykrywamy np. folią i przechowujemy w lodówce całą noc.
Następnego dnia przekładamy pierś z indyka na przeĽroczystą folię spożywczą, następnie delikatnie zwijamy mięso z folią, dość ciasno. Tak przygotowane mięso zawijamy jeszcze w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i pieczemy 60 minut.
W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy wino, gotujemy, dodajemy 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki, miód i nadal gotujemy aż wyparuje alkohol ( około 10 minut). Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, chilli i dodajemy masło, mieszamy i krótko ( 3 minuty) gotujemy.
Upieczone mięso wyjmujemy z folii, kroimy w plastry i podajemy z sosem z czarnej porzeczki i ziemniakami.
ciekawe połączenie, podoba mi się
bardzo lubię takie połączenia mięsa z sosami owocowymi.
Przyznac muszę, że konfitura z czarnej porzeczki to moja ulubiona, co roku zbieram owoce z ogrodu i robię sobie niemały zapasik 🙂
Ale żeby podać ją z piersią indyka? Dla mnie to coś nowego! I koniecznie muszę spróbować, bo wygląda cudownie 🙂
Ciekawe połączenie smaku 🙂
domaskowa jeśli lubisz połączenia mięsa z owocami to polecam koniecznie 🙂
jedna” piersiczka” dla mnie:)
pozdrawiam
zastanawiałam się do czego wykorzystać hurtowe ilości dżemu z czarnej porzeczki, a tu takie dobre połączenie smaków 🙂
Dziękuję Urszulo 🙂
Janiolka – polecam 🙂