Zrobiło się znów gorąco, a przy takiej pogodzie nie mamy zbytnio ochoty na ciężkie jedzenie. Póki więc jeszcze są truskawki moja córka zarządziła, że na taką pogodę najlepsze będą lekkie pierogi z truskawkami dodatkowo polane jogurtem wymieszanym z truskawkami. Polecam, bo to bardzo pyszne i lekkie danie w sam raz na upalne dni.
Składniki:
25dag mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kg truskawek
jogurt naturalny
Wykonanie:
Truskawki obieramy i myjemy.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, olej i szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić. W razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody lub mąki.
Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na każde kółko nakładamy truskawkę i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 3 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Z części truskawek robimy polewę. Kroimy truskawki na małe kawałki, mieszamy z jogurtem naturalnym i w razie potrzeby dosładzamy łyżeczką/dwiema cukru.
Odcedzone pierogi polewamy sosem truskawkowym.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz