Od dawna nosiłam się ze zrobieniem pierogów z soczewicą. W końcu zmobilizowałam się po tym jak w naszym zakładowym barku były w menu i narobiły mi sporego apetytu. Pomyślałam, że muszę w końcu zrobić je w domu w ramach alternatywy dla ruskich pierogów.
Zachęcam do zrobienia bo jest to prosty przepis na tani i smaczny obiad.
Składniki na ciasto;
1/2 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
25 dag soczewicy
1 cebula,
2 łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatałowej
20 dag twarogu,
Do polania: 2 łyżki masła, łyżka oliwy, 1 cebula
Wykonanie
Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na maśle i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z cebulką.
uwielbiam pierogi z soczewicą 🙂
nie jadlam ale chetnei wyprobuje:)
Uwielbiam pierogi z soczewicą!
Zapraszam do zabawy w Liebster Blog.