Pierogi z soczewicą

 Od dawna nosiłam się ze zrobieniem pierogów z soczewicą. W końcu zmobilizowałam się po  tym jak w naszym zakładowym barku były w menu i narobiły mi sporego apetytu.  Pomyślałam, że muszę w końcu zrobić je w domu w ramach alternatywy dla ruskich pierogów.

Zachęcam do zrobienia bo jest to prosty przepis na tani i smaczny obiad.

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Składniki na ciasto;

1/2 kg mąki,

1 szklanka ciepłej wody,

1 jajko,

2 łyżki oleju,

1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:

25 dag soczewicy

 1 cebula,

2 łyżki masła,

sól i pieprz do smaku,

szczypta gałki muszkatałowej

20 dag twarogu,

Do polania: 2 łyżki masła, łyżka oliwy, 1 cebula

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy farsz. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie a następnie gotujemy około  pół godziny. Na patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną miksujemy w malakserze i dodajemy do niej  usmażoną cebulę, twaróg i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mieszamy wszystko.

Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej  i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.

Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.

Bezpośrednio przed podaniem podsmażamy cebulkę na  maśle  i oliwie. Pierogi wykładamy na talerz i  polewamy roztopionym masłem z cebulką.

Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. 26 listopada
    Odpowiedz

    Uwielbiam pierogi z soczewicą!
    Zapraszam do zabawy w Liebster Blog.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.