Pierogi z kurkami to smak lata i jesieni kiedy mamy dostępne świeże kurki. Ja od jakiegoś czasu mrożę parę porcji kurek więc w zimie mam do różnych potraw.
Pierogi to ulubione danie wielu osób. U mnie wszyscy są wielbicielami pierogów i jak daję hasło, że będę robić, to chętnych jest wielu. Wszyscy jeszcze chcą dostać do domu porcje więc lepię ich mnóstwo.
Pierogi z kurkami powstały przy okazji lepienia ruskich, jako eksperyment pierogowy i muszę powiedzieć, że są znakomite. Następnym razem dodam do topionego masła koperek i tym poleję pierogi. Teraz są jeszcze dostępne kurki więc zachęcam do zrobienia.
Składniki na ciasto;
ok 1 kg mąki,
1 szklanka ciepłej wody,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
łyżeczka soli
Farsz,
150-200 g kurek świeżych,
2 łyżki masła,
1 mała cebula,
Ząbek czosnku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Kurki czyścimy, płuczemy i dajemy na durszlak do wysuszenia.
Na patelnię dajemy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy 3 minuty. Następnie dajemy kurki i wyciśnięty czosnek, dusimy około 7 – 10 minut, aż woda wyparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe kroimy drobno i studzimy.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę, sól, olej i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz ( po łyżeczce) i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, wrzucamy na wrzącą wodę pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni. Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem.
Pyszne danie na początek chłodnego miesiąca 🙂
🙂 To prawda, pyszne !
W tym roku chyba już nie uda mi się kurek nazbierać, ale przepis sobie zapisuję 🙂
🙂 Koniecznie bo pierogi są pyszne 🙂