Na zakończenie sezonu jagodowego zrobiłam pierogi z jagodami bo u mnie w domu są ich wielcy wielbiciele.
Kupiłam też dynię hokkaido, którą bardzo lubię bo można ją jeść ze skórą i ma piękny pomarańczowy kolor. Pomyślałam, że wykorzystam ją do farszu bo jak biorę się za robienie pierogów to zazwyczaj robię z różnymi farszami, a są też u mnie wielbiciele wytrawnych farszów do pierogów.
Zrobiłam pierogi z dynią i twarogiem, smażoną cebulą a polane zostały masłem lekko palonym z szałwią. Świeża szałwia to wyjątkowe, aromatyczne zioło. Zakochałam się w palonym maśle z szałwią jak byłam w Bolonii bo podane było do ravioli z dynią. Teraz szałwia rośnie u mnie na balkonie.
Czas dyni dopiero przed nami więc zachęcam do zrobienia.
Składniki na ciasto:
500 g mąki pszennej,
1 szklanka ciepłej wody,
1 żółtko,
1 łyżka miękkiego masła,
½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
Spory kawałek dyni Hokkaido, około 1 kg
sól i pieprz do smaku,
1 mała cebula,
150 g twarogu
2 łyżki masła,
Do polania masło z szałwią:
100 g masła,
Parę listków świeżej szałwii
Wykonanie:
Zaczynamy od upieczenia dyni. Dynię myjemy i kroimy na małe kawałki, przekładamy do większego naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temp. 200 stopni i pieczemy dynię około 30 minut. Bez przykrycia.
Upieczoną i wystudzoną dynię rozdrabniamy widelcem lub blenderem.
Na patelni smażymy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę.
Do wystudzonej dyni dodajemy rozdrobniony twaróg, podsmażoną cebulę, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem – powinno być dobrze przyprawione.
Na stolnicy wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, wodę, sól, miękkie masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może być twarde; musi się lekko rozwałkować i lekko lepić więc w razie potrzeby uzupełniamy wodą/ mąką.
Ciasto rozwałkowujemy ( średnio cienko) i szklanką wykrawamy kółka. W każde kółko wkładamy farsz i lepimy pierogi. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minuty od momentu jak wypłyną na wierzch.
Bezpośrednio przed podaniem topimy masło na patelni, dodajemy listki szałwii i podsmażamy aż masło będzie lekko palone.
Pierogi wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem z szałwią.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz