Naleśniki to pyszne danie, zarówno w wersji wytrawnej jak też na słodko. Jak dzieci były małe, to u mnie wersja z serem lub jabłkami gościła często na stole. Potem ulubione stały się krokiety z kapustą i grzybami czy mięsem, które też są z naleśników. Dzisiaj mam propozycję na pysznego naleśnika pieczonego w piekarniku. Jest szybki prosty do zrobienia a wygląda i smakuje nadzwyczajnie. Teraz kiedy mamy sezon na różne, świeże owoce będzie idealny na śniadanie czy na deser. Ja nie dodawałam cukru do ciasta ale można dodać łyżkę lub dwie. Moje były wystarczająco słodkie bo i owoce i cukier puder wystarczyły.
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1/2 szklanki mleka,
2 duże jajka,
1 łyżka masła Owoce sezonoweWykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Do naczynia wsypujemy mąkę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką aż będzie gładka masa ale nie za długo. Można dodać 2 łyżki cukru ale ja nie dawałam a i tak naleśnik był wystarczająco słodki. Patelnie ( około 20 cm średnicy), która nadaje się do piekarnika rozgrzewamy na palniku. Dodajemy masło i jak się roztopi to wlewamy ciasto. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Wyjmujemy i podajemy z owocami, cukrem pudrem i można dodać też gęsty jogurt.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz