Pieczony naleśnik z sezonowymi owocami

Naleśniki to pyszne danie, zarówno w wersji wytrawnej jak też na słodko. Jak dzieci były małe, to u mnie wersja z serem lub jabłkami gościła często na stole.Potem ulubione stały się krokiety z kapustą i grzybami czy  mięsem, które też są z naleśników.Dzisiaj mam propozycję na pysznego naleśnika pieczonego w piekarniku. Jest szybki prosty do zrobienia a wygląda i smakuje nadzwyczajnie.Teraz kiedy mamy sezon na różne, świeże owoce będzie idealny na śniadanie czy na deser.Ja nie dodawałam cukru do ciasta ale można dodać łyżkę lub dwie. Moje były wystarczająco słodkie bo i owoce i cukier puder wystarczyły.Składniki :

1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,

1/2  szklanki  mleka,

2 duże jajka,1 łyżka masłaOwoce sezonowe

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Do  naczynia wsypujemy  mąkę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką aż będzie gładka masa ale nie za długo. Można dodać 2 łyżki cukru ale ja nie dawałam a i tak naleśnik był wystarczająco słodki.Patelnie ( około 20 cm średnicy), która nadaje się do piekarnika rozgrzewamy na palniku. Dodajemy masło i jak się roztopi to wlewamy ciasto. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut.Wyjmujemy i podajemy z owocami, cukrem pudrem i można dodać też  gęsty jogurt.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.