Przed nami weekend, mamy więcej czasu na celebrowanie śniadania więc przychodzę z pomysłem na sobotnie lub niedzielne śniadanie. Pieczony naleśnik „Dutch baby”.
Teraz kiedy mamy świeże sezonowe warzywa i owoce można nadziewać taki naleśnik różnymi pysznościami. U mnie wersja z aromatycznymi, podsmażonymi pomidorkami, plasterkami brzoskwini, figi, świeżych listków bazylii i burraty.
Ważną sprawą przy przygotowywaniu tego naleśnika jest to aby patelnię dobrze nagrzać w piekarniku i nie otwierać w trakcie pieczenia.
Dobrego i smacznego weekendu !
Składniki :
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
1/2 szklanki mleka,
2 duże jajka,
Burrata,
Garść pomidorków koktajlowych,
1 brzoskwinia,
1 figa,
Ząbek czosnku,
Świeże listki bazylii,
Sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Do naczynia wsypujemy mąkę, mleko, jajka. Wyrabiamy ciasto mikserem lub trzepaczką aż będzie gładka masa ale nie za długo. Dodajemy roztopione i wystudzone masło i mieszamy.Patelnie ( około 20 cm średnicy), która nadaje się do piekarnika rozgrzewamy/ na palniku lub w piekarniku. Dodajemy masło i jak się roztopi to wlewamy ciasto. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Nie wolno otwierać w trakcie pieczenia bo naleśnik opadnie.
W trakcie jak będzie się piekł naleśnik przygotowujemy farsz. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wymyte i przekrojone na pół pomidorki, cały ząbek czosnku, sól i pieprz. Dusimy około 5 minut, mieszając. Brzoskwinię myjemy i kroimy w ćwiartki. Tak samo robimy z figą.
Na gotowy naleśnik dajemy pomidorki, kawałki brzoskwini i figi, następnie burratę, listki bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Burratę rozdrabniamy przed samym podaniem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz