Pieczone frytki z cukinii w pysznej panierce

Pieczone w piekarniku frytki z cukinii w przepysznej panierce z mielonych migdałów, parmezanu, bułki tartej i oregano. Delikatnie zaostrzone chilli aby przełamać słodycz cukinii. 
Będą idealne jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do mięsa, pieczonego sera, sałatki  itp…
Można podać do nich sos z gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem ząbka czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i szczypiorku. 

Doskonała przekąska dla gości a do tego lampka białego, schłodzonego wina. 

Składniki:

2-3 małe cukinie,
1/3 szklanki tartego parmezanu,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1/3 łyżeczki chilli w proszku,
1/2 szklanki mielonych migdałów, 
1/2 szklanki bułki tartej,
sól, 
4 łyżki oliwy,

Wykonanie

Cukinię myjemy, wycieramy i kroimy w słupki średniej grubości. Dajemy do miski, posypujemy solą, skrapiamy oliwą i zostawiamy chwilę żeby cukinie puściły sok. 

W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki na panierkę: bułkę tartą, migdały, parmezan, chilli, oregano. 

Wylewamy sok z cukinii. Każdy kawałek cukinii maczamy dokładnie w panierce, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 200 stopni góra, dół z termoobiegiem. 

Pieczemy frytki około 15 minut, obracając w międzyczasie i otwieramy drzwiczki od piekarnika aby wypuścić parę. 
Zmniejszamy tem. do 150 stopni bez termoobiegu i suszymy jeszcze 10 minut. 

Podajemy ciepłe z sosem jogurtowym z czosnkiem, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. 


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.