Dzisiejsza propozycja to szybka, ciepła przekąska na różne imprezy i zabawy. Karnawał w tym roku jest krótki więc bawmy się i szykujmy pyszne dania jak najczęściej.
Połączenie pieczarki z brokułem i serem feta z dodatkiem tymianku jest smaczne, szybkie do wykonania i z pewnością posmakuje gościom. Moim bardzo smakowało, tym bardziej, że podałam do nich dobre francuskie czerwone wino.
Składniki: (na 15 sztuk)
15 sztuk kapeluszy pieczarek
15 dag tartego sera mozarella
posiekana pietruszka zielona
pieprz, sól do smaku
Farsz:
1 brokuł,
100g sera feta
Sól, Pieprz
1 mała cebula
2 ząbki czosnku,
tymianek
Oliwa
Wykonanie:
Brokuł płuczemy i gotujemy około 3 minut, następnie odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Krótko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy ugotowany brokuł, ser feta i mieszamy energicznie aby się lekko rozdrobniło. Dodajemy sól, pieprz, tymianek i całość dusimy krótko, około 5 minut – do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i mieszamy.
Kapelusze pieczarek obieramy ze skórki, układamy w naczyniu żaroodpornym i wypełniamy farszem brokułowym, posypujemy serem mozzarella. Pieczemy 20 minut w nagrzanym do180 st. C piekarniku.
Cudo !!
Co tam goscie, ja bym je wszystkie zachowala dla siebie 😛
bardzo ciekawy farsz :]
Takie krolewskie pieczarki moglabym szamac codziennie!
Pycha 🙂
pysznie i z ciekawym farszem:)
Ps. zapraszam do akcji „gotowanie za głosowanie” na moim blogu:)
Ale pysznie nadziane! Rewelacja!
Z takim farszem pieczarek nie robiłam, wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 😉