Święta Wielkanocne za nami. Jak zwykle było dużo pysznego jedzenia: suszona szynka, pieczony boczek, pasztet, sałatki, ciasta itd. Teraz czas na coś lekkiego.
Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii to lekki, smaczny i pyszny dodatek do chleba ale bez mięsa. Smakuje wybornie i ma cudny jasno zielony kolor. Zajadaliśmy się nim przy wielkanocnym stole i – niektórych to zdziwił0 – cieszył się większym zainteresowaniem niż tradycyjny, mięsny pasztet.
Składniki – na 1 formę keksówkę:
20 dag czerwonej soczewicy,
1 cukinia średniej wielkości,
2 jajka,
Sól, pieprz,
1 cebula,
1 liść laurowy,
2 ziarenka zile angielskiego,
2 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
Łyżka mąki ryżowej,
Olej rzepakowy do smażenia
Wykonanie:
Soczewicę płuczemy a następnie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości ( około 20 minut), odcedzamy dobrze na sitku i studzimy.
Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podgrzewamy delikatnie.
Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach, dodajemy na patelnię do cebuli i czosnku i dusimy około 5 minut.
Do malaksera wkładamy ugotowaną soczewicę, podsmażoną cukinię, jajka i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy mąkę ryżową i mieszamy dokładnie.
Formę ( np. na keks) smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną masę .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni koło 1 godz. w tzw. kąpieli wodnej ( pod blachę z pasztetem wkładamy pojemnik z wodą).
Następnie, 15 minut przed końcem pieczenia dajemy na masę starty ser mozarella. Pieczemy jeszcze aż ser się roztopi. Podajemy z sosem chrzanowym.
Ciekawy przepis.
Bardzo lubie wege pasztety.
No i soczewice…
🙂
ja też lubię pasztety bez mięsa 🙂 ten z soczewicą był wyjątkowo pyszny 🙂
mój pasztet właśnie siedzi w piekarniku, ciekawa jestem efektu końcowego. To już Twój drugi przepis zagościł w moim menu. Testuję tylko wegetariańskie przepisy. Pozdrawiam
o, ciekawa jestem jak Ci posmakuje ?
Wyszedł genialny! Smakuje doskonale. Wielkie brawa za pomysł. Pozdawiam
Dziękuję !! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam po inne wegetariańskie przepisy 🙂