Doskonały pasztet z fasoli i suszonych pomidorów. Cudnie wygląda i smakuje nadzwyczajnie.
Zrobiłam go na Wielkanoc i bardzo smakował mojej rodzinie i nie tylko.
Jest wilgotny, delikatny i z domowym pieczywem, ogórkami kiszonymi czy innymi dodatkami jest przepyszny.
Składniki na 1 foremkę – keksową:
300 g fasoli jaśki,
1 słoik 350 ml suszonych pomidorów w oleju,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii,
2 liście laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego,
2 jajka,
Sól, pieprz,
Pistacje,
Wykonanie
Fasolę, jeśli mamy suszoną moczymy wcześniej całą noc a następnie gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości i odcedzamy. Jeśli mam z puszki to odcedzamy i płuczemy.
Suszone pomidory odcedzamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki.
Do blendera dajemy ugotowaną fasolę, pomidory, wyciśnięty czosnek, jajka, sól, pieprz i blendujemy na masę.
Dodajemy do takiej masy bazylię i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypujemy pistacjami i pieczemy 50 minut. Na spód piekarnika dajemy pojemnik z wodą.
Super przepis. Niedawno jadłam pyszny smalec z białej fasoli, czas na pasztet 😉
🙂 Polecam bo jest dobry !