Prosty do zrobienia i bardzo smaczny pasztet bez mięsa, z dodatkiem bobu, cukinii, chilli i ziół. Świeży, dorodny bób jest już dostępny więc zachęcam do zrobienia. Koniecznie dodajcie świeżych ziół, które dodadzą pasztetowi niezwykły, aromatyczny smak.
Nie trzeba do niego maszynki do mielenia, wystarczy blender lub malakser i mamy pasztet w wersji letniej. Ja nie blenduję warzyw na całkowitą miazgę bo lubię mieć w pasztecie kawałki warzyw. Do tego małosolny ogórek lub pomidor i mamy pyszne kanapki.
Składniki na 1 formę keksową :
500 g bobu,
1 cukinia średniej wielkości,
2 jajka,
1 mała cebula,
1 papryczka chilli,
Sól, pieprz,
Łyżeczka pokrojonych drobno świeżych ziół – oregano, tymianek, bazylia, natka pietruszki,
2 ząbki czosnku,
Łyżka mąki ziemniaczanej,
Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bób gotujemy z ½ łyżeczki cukru i soli, odcedzamy dobrze na sitku i studzimy. Obieramy z łupinek.
Cukinię myjemy, suszymy i ścieramy na tarku, na grubych oczkach
Na patelnię dajemy olej ( 3 łyżki),pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy startą cukinię, pokrojoną w plasterki chilli i dusimy około 5-7 minut wszystko, mieszając od czasu do czasu.
Do malaksera wkładamy ugotowany bób, cukinię , jajka i blend ujemy wszystko. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy dokładnie.
Foremkę smarujemy olejem, posypujemy otrębami np. owsianymi a następnie wlewamy przygotowaną masę . Można dać na wierzch plasterki pomidorów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 45 minut , w kąpieli wodnej ( pod blachę z pasztetem wkładamy pojemnik z wodą).
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz