Szybka ale bardzo smaczna pasta ze szprotek, serka mascapone i sera feta. Jest prosta i szybka do zrobienia a jeśli ją podamy w formie kul obtoczonych w szczypiorku, kaparach czy też innych ziołach to będzie efektownym dodatkiem do chleba, krakersów na imprezie. Taka pasta będzie idealną przekąską z różnymi dodatkami : marynowane papryczki chilli, kapary, ogórki kiszone, co tam lubimy.
Nie wiem jak Wy ale ja lubię pasty z dodatkiem różnych ryb w puszce. Świetnie sprawdzają się jako smarowidła do domowego chleba.
Składniki:
puszka szprotek w oleju,
100 g serka mascarpone,
2 łyżki sera feta,
Sól, pieprz
Sok z ½ cytryny,
Szczypior,
Kapary ,
Marynowane papryczki chilli
Wykonanie
Puszkę szprotek otwieramy, odcedzamy z oleju i przekładamy do miski. Dodajemy serek mascarpone, 2 łyżki sera feta, sok z cytryny, sól, pieprz i widelcem rozdrabniamy wszystkie składniki na pastę. Dajemy do lodówki na około godzinę aby pasta stężała.
Szczypior kroimy w paski. Kapary odcedzamy z wody i jeśli są duże kroimy w paski.
Z pasty dobrze schłodzonej formujemy kule, obtaczamy je w szczypiorku i kaparach. Dodajemy marynowaną papryczkę chilli, kapry. Podajemy z grzankami z domowego chleba.
Wygląda cudownie! 🙂 Idealny na lekką kolację.
https://jaglusia.wordpress.com/