Jeśli szukacie pomysłów na dodatki do chleba to zachęcam do przygotowania takiej właśnie pasty. Jest to szybki i prosty dodatek do chleba. Smak pieczonej papryki w połączeniu z twarogiem a do tego pikantna papryczka – zapewniam coś pysznego. Jeśli nie lubicie pikantnych przysmaków lub chcecie zrobić dla dzieci to bez tej pikanterii będzie równie dobre.
Pieczona papryka ma słodkawy i delikatniejszy od surowej smak; jest też lżejsza. O tej porze jest dobra, mięsista i do pieczenia idealna. Ja używam jej do kanapek, nadziewam serem kozim lub fetą, dodaję do sałatek – jest dobra do wszystkiego.
Składniki:
1 małe lub ½ dużego opakowania twarogu,
2 papryczki jalapeno,
szczypior
1 łyżka majonezu,
1 łyżka gęstego jogurtu
Sól, pieprz,
Wykonanie
Wszystkie składniki ( oprócz szczypioru) umieszczamy w blenderze i miksujemy, do czasu aż ze składników utworzy nam się pasta, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Szczypior siekamy drobno i dodajemy do pasty – mieszamy wszystko.
Gotową pastę, przekładamy do pojemniczka i smarujemy nią chleb. Możemy podać ze świeżym ogórkiem, pomidorem lub z czym lubimy.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz