Ta pasta to hit wczorajszego wieczoru. Zrobiłam ją i zaprosiłam do spróbowania moich sąsiadów bo najlepiej jak ktoś spróbuje i oceni nasze dania.
Pasta była pyszna, aromatyczna, z ciepłymi grzankami pachnącymi bazylią smakowała wybornie.
Bób ugotowany i lekko wystudzony czyścimy jeszcze ciepły bo wtedy łupiny odchodzą najlepiej . Pomidorki pieczmy z ziołami, czosnkiem więc taka aromatyczna oliwa jest rewelacyjna jako dodatek do pasty.
Pyszne, letnie danie na gorący wieczór, do tego czerwone, lekkie wino i było super pysznie.
Składniki :
½ kg bobu,
100 g sera feta,
Oliwa,
Sól, pieprz,
10 pomidorków koktajlowych,
3 gałązki świeżego tymianku,
2 gałązki świeżego majeranku,
2 ząbki czosnku,
Kilka kromeczek bagietki
Wykonanie
Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepły czyścimy ze skórki ( jak jest ciepły , robi się to najlepiej).
Pomidorki wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy solą, pieprzem, dodajemy czosnek, zioła, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut. Upieczone studzimy.
Ugotowany i wyczyszczony bób przekładamy do głębokiej miski, dodajemy sól, pieprz, ser feta, przelewamy oliwę z pieczonych pomidorów, upieczony czosnek i blendujemy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta to dodajemy oliwy i blendujemy.
Kromeczki bagietki grillujemy lub podsmażamy na patelni z dodatkiem smakowej oliwy ( ja miałam swoją z papryczką chilli i bazylią).
Gotową pastę wykładamy na talerz, dodajemy upieczone pomidorki i grzanki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz