Papryka z farszem mięsnym

Sierpień to miesiąc kiedy mamy już pyszne, świeże warzywa. Jak jestem na bazarku to sama nie wiem co kupować bo przychodzą mi do głowy różne pomysły na dania z papryką, cukinią, bakłażanem, fasolką itd. Ostatnio np. zrobiłam zupę fasolową ale ze świeżą fasolą (trzeba pamiętać, że takiej nie moczymy wcześniej). Muszę powiedzieć, że jest znakomita, polecam zróbcie bo tylko teraz fasola „jaśka” jest tak młoda i świeża. Nawet kupiłam 4 dodatkowe paczuszki i zamroziłam na zimę. Papryka też jest wyjątkowa i pyszna o tej porze. Polecam wam taką z farszem mięsnym.

Składniki dla 3 osób: 

3 papryki – ilość w zależności dla ilu osób  – 1 papryka dla 1 osoby,

1 mała cebula, 2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, oregano,

Ser mozzarella

Farsz: 

40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego (lub samego wołowego)

Karton sosu pomidorowego (typu passata)

Sól

Pieprz

1 cebula, 2 ząbki czosnku

Oliwa


Przygotowanie:

Paprykę myjemy, przekrajamy ją w górnej części i czyścimy środek z pestek .  Paprykę w środku delikatnie solimy i pieprzymy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku.  Następnie dodajemy mięso i mieszamy energicznie aby się rozdrobniło. Do podsmażonego mięsa wlewamy połowę sosu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i  oregano  do smaku. Całość dusimy pod przykryciem około 25min od czasu do czasu mieszając.

W naczyniu do pieczenia układamy wyczyszczone papryki, następnie nadziewamy je farszem mięsnym. W odrębnym naczyniu przygotowujemy sos pomidorowy, dodając do gotowego sosu ( drugiej części) sól, pieprz, oregano –  całość mieszamy i dodajemy do naczynia z paprykami.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około ? godz.  – po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze około 10 – 15 min.

   

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. 23 sierpnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam taką paprykę, poproszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie przepisu, abym mogła dodać go do akcji Warzywa psiankowate

  2. 24 sierpnia
    Odpowiedz

    U mnie tez na obiad była papryka faszerowana, pycha 🙂

  3. tesa35
    27 października
    Odpowiedz

    Zrobiłam papryczki wg przepisu. Smakowały wyśmienicie. Przepis jes super! Dokonałam małej korekty, zastąpiłam przecier pomidorkami krojonymi w puszcze. Smacznego!

  4. kuchnia_breni
    28 października
    Odpowiedz

    Cieszy mnie ta opinia bardzo, a pomysł z pomidorkami fajny, na pewno musiały być równie pyszne 🙂

  5. 14 sierpnia
    Odpowiedz

    Ja dodałam jeszcze trochę ryżu do farszu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.