Takie placuszki stały się ulubionym śniadaniem mojej córki.
Są szybkie do zrobienia a na śniadanie z różnymi dodatkami są rewelacyjne. Tym razem zrobiłam je w wersji waniliowej, dodałam do nich ciepłe jabłka z miodem, podałam jeszcze ciepłe więc były wyjątkowo dobre. Dla urozmaicenia można dodatkowo dodać orzechów np. włoskich, których niestety akurat nie miałam.
Składniki
1 szklanka jogurtu naturalnego,
¾ szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
2 jajka
Mały cukier waniliowy,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
½ kg jabłek,
3 łyżki miodu
Olej do smażenia
Wykonanie
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt, jajka, cukier, proszek do pieczenia i wszystkie składniki energicznie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą jak na naleśniki.
Jabłka myjemy, obieramy kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, dodajemy miód i podgrzewamy około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej (patelnia musi być dobrze rozgrzana ale samo smażenie ma być na mniejszym ogniu) i wlewamy łyżką ciasto – wielkość może być dowolna, ja na porcję daję 2 łyżki. Smażymy z jednej strony i delikatnie szeroką szpatułką odwracamy na drugą stronę – też smażymy aż będą rumiane. Podajemy z ciepłymi jeszcze jabłkami..
Ale genialna góra pyszności!
ile pancakesów wychodzi z tych proporcji? wazne, szybko
z tej porcji wychodzi około 8 sztuk. Przepraszam, że dopiero dzisiaj ale nie byłam przy komputerze. Pozdrawiam:)