Paella to danie kuchni hiszpańskiej, lubiane i chętnie przygotowywane w domach i knajpkach . Pochodzi z Walencji i występuje w różnych odmianach. Oparte jest głównie na ryżu z dodatkiem szafranu i podsmażane w metalowej patelni.
Mój syn po pobycie w Hiszpanii przyjechał zauroczony paellą z owocami morza i kurczakiem, chociaż wcześniej nie lubił krewetek i innych owoców morza.
Powiedział, że paella zawsze kojarzyć mu się będzie z pobytem w Hiszpanii bo we wszystkich knajpkach podawano to bardzo często na obiad.
Ja dodatkowo dodałam jeszcze do mojej paelli kiełbasę chorizo, która dała potrawie fajnego smaku ( pikanterii i wędzonej papryki).
Pyszne, bardzo syte i w sumie proste do wykonania danie. Z tych składników przygotowałam porcję dla 5 osób ( z dokładką).
Jak zaczynaliśmy jeść paellę to wydawała się takim zwykłym daniem z ryżu, warzyw, kurczaka … ale z każdym kęsem smakowała nam coraz bardziej. Na koniec prawie każdy chciał dokładkę bo było to bardzo wciągające.
Składniki:
1 duża pierś kurczaka – około 500 g,
10 dużych krewetek
1 kawałek kiełbasy chorizo,
1 litr bulionu warzywnego,
1 cukinia,
2 papryki,
2-3 ząbki czosnku,
2 duże pomidory,
Oliwa,
½ łyżeczki papryki w proszku- wędzonej,
1/3 szklanki białego wina,
4-5 łyżek sosu pomidorowego,
2 papryczki chilli,
240 g Ryż jak do risotto,
Wykonanie
Przygotowujemy bulion warzywny wraz ze szczyptą szafranu.
Pierś z kurczaka czyścimy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa – cukinię, paprykę myjemy i kroimy również w kostkę. Papryczki chilli czyścimy z pestek i kroimy na paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w małe plasterki.
Krewetki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 2 minuty. Podgotowane odcedzamy i czyścimy ze skorupek.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i obsmażamy go około 7 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa ( paprykę, cukinię, papryczkę chilli, pomidory), pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i podsmażamy wszystko około 8-10 minut – mieszając często.
Następnie dodajemy paprykę w proszku, wino, sól do smaku i chwilkę dusimy aż wino wyparuje ( około 2 minut) . Dodajemy sos pomidorowy, ryż i mieszając smażymy wszystko około 4 minut.
Bulion wlewamy na patelnię, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 6 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyłączmy ogień i trzymamy danie pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.
Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.
Ze mną było podobnie, po pobycie w Hiszpanii również przyjechałem zauroczony tym daniem i zawsze, gdy je tylko przyrządzam wspominam ten wspaniały okres w swoim życiu. Zaś Twoja paella wygląda znakomicie – taka radosna, słoneczna i pewnie równie pyszna! 🙂
cudowna, kolorowa paella 🙂 aż chce się jeść!
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Koniecznie trzeba zrobić !! Pozdrawiam 🙂
jesli chodzi o całe danie to super ale składniki to trzebabyło napisac ze szafran potrzebny a w składzikach nie jest wymieniony
Robiłam dziś ten przepis, Kurcze wszystko tak jak napisane ale 1l bulionu to stanowczo za dużo, zmarnowane produkty, nie róbcie tego orzepisu, ponieważ nie wyjdzie tak jak powinnien