Paella z kurczakiem, krewetkami i warzywami

Paella to danie kuchni hiszpańskiej, lubiane i chętnie przygotowywane w domach i knajpkach . Pochodzi  z Walencji i występuje w różnych odmianach. Oparte jest głównie na ryżu z dodatkiem szafranu i podsmażane w metalowej patelni.

Mój syn po pobycie w Hiszpanii przyjechał zauroczony paellą  z owocami morza i kurczakiem, chociaż wcześniej nie lubił krewetek i innych owoców morza.

Powiedział, że paella zawsze kojarzyć mu się będzie z pobytem w Hiszpanii bo we wszystkich knajpkach podawano to  bardzo często na obiad.

Ja dodatkowo dodałam jeszcze do mojej paelli kiełbasę chorizo, która dała potrawie fajnego smaku ( pikanterii  i wędzonej papryki).

Pyszne, bardzo syte i w sumie proste do wykonania danie. Z tych składników przygotowałam porcję dla 5 osób ( z dokładką).

Jak zaczynaliśmy jeść paellę to wydawała się takim zwykłym daniem z ryżu, warzyw, kurczaka … ale z każdym kęsem smakowała nam  coraz bardziej. Na koniec prawie każdy chciał dokładkę bo było to bardzo wciągające.

 paela-017 paela-025

Składniki:

1 duża pierś kurczaka – około 500 g,

10 dużych krewetek

1 kawałek  kiełbasy chorizo,

1 litr bulionu warzywnego,

1 cukinia,

2 papryki,

2-3 ząbki czosnku,

2  duże pomidory,

Oliwa,

½ łyżeczki papryki w proszku-  wędzonej,

1/3 szklanki białego wina,

4-5 łyżek sosu pomidorowego,

2 papryczki chilli,

240 g Ryż jak do risotto,

Wykonanie

Przygotowujemy bulion warzywny wraz ze szczyptą szafranu.

Pierś z kurczaka czyścimy, myjemy i kroimy w niedużą kostkę. Warzywa – cukinię, paprykę myjemy i kroimy również w kostkę. Papryczki chilli czyścimy z pestek i kroimy na paseczki. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę.  Czosnek kroimy w małe plasterki.

Krewetki płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy 2 minuty. Podgotowane odcedzamy i czyścimy ze skorupek.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurczaka i obsmażamy go około 7 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa  ( paprykę, cukinię, papryczkę chilli, pomidory), pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo  i podsmażamy wszystko około 8-10 minut – mieszając często.

Następnie dodajemy paprykę w proszku, wino, sól do smaku i chwilkę dusimy aż wino wyparuje ( około 2 minut) . Dodajemy sos pomidorowy, ryż i  mieszając smażymy wszystko około 4 minut.

Bulion wlewamy na patelnię, wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki,  wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze 6 minut  pod przykryciem.  Po tym czasie wyłączmy ogień i trzymamy danie pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty.

Na koniec posypujemy pokrojoną drobno natką pietruszki  wymieszaną z łyżką oliwy i podajemy.

 paela-013 paela-022

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. 10 września
    Odpowiedz

    Ze mną było podobnie, po pobycie w Hiszpanii również przyjechałem zauroczony tym daniem i zawsze, gdy je tylko przyrządzam wspominam ten wspaniały okres w swoim życiu. Zaś Twoja paella wygląda znakomicie – taka radosna, słoneczna i pewnie równie pyszna! 🙂

    • Brenia
      11 września
      Odpowiedz

      Dziękuję za miłe słowa 🙂 Koniecznie trzeba zrobić !! Pozdrawiam 🙂

  2. edi
    30 września
    Odpowiedz

    jesli chodzi o całe danie to super ale składniki to trzebabyło napisac ze szafran potrzebny a w składzikach nie jest wymieniony

  3. Maja
    4 listopada
    Odpowiedz

    Robiłam dziś ten przepis, Kurcze wszystko tak jak napisane ale 1l bulionu to stanowczo za dużo, zmarnowane produkty, nie róbcie tego orzepisu, ponieważ nie wyjdzie tak jak powinnien

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.