Owsiankę albo się lubi bezgranicznie albo nie cierpi. Znam takich co uwielbiają owsiankę ale i przeciwników.
Ja należę do tej pierwszej grupy i jadam owsiankę dość często na śniadanie.
Robię ją w różnych wersjach i różnymi dodatkami a ostatnio robię ją na wodzie a nie na mleku. Jest lżejsza i smaczniejsza – moim zdaniem. Kupuję płatki owsiane górskie i mam pyszne śniadania.
Dzisiaj owsianka z wiórkami kokosowymi i karmelizowanymi, aromatycznymi śliwkami.
Pyszna, kokosowa z sezonowymi owocami.
Składniki na 3 porcje:
1 szklanka płatków owsianych,
1 ¾ szklanki wody,
3 łyżki wiórków kokosowych,
Śliwki,
Łyżka miodu,
Szczypta cynamonu i kardamonu w proszku,
Owoce
Wykonanie
Do rondelka wsypujemy płatki i wiórki kokosowe, zalewamy wodą, zagotowujemy i jak owsianka zacznie wrzeć, mieszamy i gotujemy 5 minut.
Przykrywamy pokrywką i czekamy 5 minut.
Jeśli owsianka byłaby za bardzo gęsta dajemy trochę gorącej wody, tyle, aby miała naszą ulubiona konsystencję.
Śliwki myjemy i drylujemy, dzielimy na 2 części.
W garnku podgrzewamy miód, dodajemy śliwki, cynamon i kardamon, dusimy i mieszamy 4-5 minut aby były ciepłe ale nie rozgotowały się na papkę.
Do owsianki dodajemy gorące śliwki, owoce i listki mięty.
Pyszności na początek dnia.
Jesienne śniadanie idealne 🙂
🙂 To prawda, idealne i pyszne !